Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo se boji Jordana Petersona?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 25. 11. 2020 / 14:44
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.11.2020 / 18:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kdo se boji Jordana Petersona?

Kdo se boji Jordana Petersona?

Marca izide njegova nova knjiga; nekateri zaposleni pri založniški hiši želijo objavo preprečiti …

FOTO: Tatjana Splichal

Zaposleni pri Penguin Random House Canada so ogorčeni: založniška hiša je namreč napovedala, da bo marca prihodnje leto izdala novo knjigo tudi v Sloveniji dobro znanega avtorja dr. Jordana Petersona.

Kot je poročala ameriška medijska hiša Fox News, se zdi, da znotraj omenjene založniške hiše vlada precejšnje razburjenje ob odločitvi pristojnih, da prihodnjo pomlad objavijo še eno knjižno delo kanadskega kliničnega psihologa, ki pri svojem delu velja za izjemno uspešnega.

Peterson, ki predava psihologijo na univerzi v Torontu, obenem pa je zelo priljubljen gostitelj podkastov, je v začetku tedna tudi sam napovedal, da na tržišče prihaja njegova nova knjiga z naslovom »Beyond Order: 12 More Rules for Life«, ki naj bi predvidoma izšla marca prihodnje leto, tudi v slovenskem prevodu pri založbi Družina.

Čustven protest med uslužbenci

Že dan po napovedi pa je v javnost prišla novica, da je Petersonova knjiga v kanadski založniški hiši sprožila izjemno čustven protest in da si nekateri zaposleni na vse kriplje prizadevajo za odpoved objave.

Po navedbah Fox News se je »nekaj« zaposlenih postavilo po robu vodstvu založbe, še več pa jih je »oddalo anonimne pritožbe« glede načrtov založniške hiše za objavo novega dela univerzitetnega profesorja, ki slovi po svojih odločnih političnih in kulturoloških stališčih in jih predstavlja brez dlake na jeziku.

»Peterson je ikona sovražnega govora in transfobije in zaradi dejstva, da velja tudi za ikono prevlade bele rase, ne glede na vsebino nove knjige, nisem pretirano ponosen, da delam za založbo, ki objavlja njegova dela,« so besede enega od zaposlenih, ki je tudi pripadnik tamkajšnje LGBT skupnosti. Drugi je poročal, da so »ljudje na srečanju zaposlenih jokali, kako je Peterson vplival na njihovo življenje«, pri čemer je eden od uslužbencev pripovedoval, kako je kanadski avtor »radikaliziral njegovega očeta«; drugi pa je prepričan, da bo objava Petersonove nove knjige »negativno vplivala na našega nebinarnega prijatelja«.

Po besedah »prizadetih« uslužbencev je podjetje že od letošnjega junija dejavno vpleteno v boj proti rasismu »in objava Petersonove knjige je v popolnem nasprotju z vsemi temi prizadevanji. Zdi se, kot bi bil ves predhoden trud zaman«.

Založba bo tudi v prihodnje objavljala dela, »ki odražajo širok spekter glasov in stališč«

Založniška hiša Penguin Random House Canada je v odzivu za medije pojasnila, da je takoj po napovedi objave nove Petersonove knjige marca prihodnje leto priredila forum, na katerem so zaposleni lahko izrazili svoje mnenje o načrtih vodstva. Zaposleni so takoj začeli tudi z oddajo anonimnih pritožb, kar založba v celoti podpira. Kot so še povedali v izjavi za javnost, so vedno odprti za mnenje in predloge svojih zaposlenih in z veseljem odgovorijo na vsa njihova vprašanja. Vztrajajo pa pri tem, da bodo tudi v prihodnje objavljali dela, ki odražajo širok spekter glasov in stališč.

Poročilo o »uporu« zaposlenih je hitro zaokrožilo po družbenih omrežjih, kjer so se kmalu pojavili komentarji v podporo založbi, s pripombami, naj se »neprofesionalnih uslužbencev, ki se tako čustveno odzivajo na Petersonovo delo, čim prej znebijo«. Založniška hiša Penguin Random House Canada teh odzivov še ni komentirala.

---
PREBERITE TUDI:
- Jordan B. Peterson: »Kombinacija poguma in resnice je rešilna«
-
»Potovati s srečnim srcem je lahko bolje kot uspešno prispeti«
-
Oglejte si posnetek Petersonovega predavanja!

Kupi v trgovini

Onkraj stiske
Duhovna rast
11,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh