Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kijevski višji nadškof obiskal ranjene ukrajinske vojake

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 03. 2022 / 16:01
Oznake: Cerkev, Škof, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.03.2022 / 16:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kijevski višji nadškof obiskal ranjene ukrajinske vojake
»Božji blagoslov in molitve vojakom dajejo gotovost, da v svojem trpljenju niso sami.« FOTO: news.ugcc.ua

Kijevski višji nadškof obiskal ranjene ukrajinske vojake

Kijevski grško-katoliški višji nadškof Svjatoslav Ševčuk je v bolnišnici obiskal in blagoslovil ranjene ukrajinske vojake.

Donacija za Ukrajino TUKAJ.

»Nekaj zelo edinstvenega in posebnega je, da se dotaknemo rok naših ranjenih fantov, da molimo zanje,« je po navedbah avstrijskega Kathpressa dejal med včerajšnjim obiskom ranjenih vojakov v Kijevu. Opozoril je, kako pomembni za vojake so Božji blagoslov in molitve.

»To jim daje gotovost, da v svojem trpljenju niso sami,« je dejal voditelj ukrajinske Cerkve, povezane z Rimom. Na objavljenih fotografijah je bilo videti, kako se višji nadškof Ševčuk rokuje z moškimi v bolniških posteljah, ki jih je zaznamovala vojna.

Pomoč mednarodne skupnosti je nujno potrebna za reševanje ljudi iz Mariupola, ki bodo tam počasi povsem izstradali.

Kijevski višji nadškof je v včerajšnjem videosporočilu vse svetovne voditelje in verske voditelje prosil za humanitarno pomoč za pristaniško mesto Mariupol na vzhodu Ukrajine, ki ga že ves mesec oblegajo ruske čete. Pomoč mednarodne skupnosti je nujno potrebna za reševanje ljudi, ki bodo tam počasi povsem izstradali. »Zaščitimo njihova življenja,« je pozval 51-letni cerkveni dostojanstvenik.

Višji nadškof Ševčuk se že ves mesec, od začetka ruske agresije nad Ukrajino, vsako jutro obrača vernike z okoli petminutnimi nagovori, v katerih omenja vojne spopade in njihove posledice, ljudem vliva tolažbo in moč, se spominja žrtev ter poziva k molitvi in postu za mir v Ukrajini. Okoli devet odstotkov Ukrajincev pripada Grško-katoliški cerkvi.

Pregnanih 4,3 milijone otrok

Medtem pa je Sklad Združenih narodov za otroke, Unicef, objavil trenutne podatke, po katerih je bilo od začetka vojne v Ukrajini razseljenih že 4,3 milijona otrok. To je več kot polovica vseh mladoletnih oseb v državi. V samo nekaj tednih je imela vojna uničujoče posledice za ukrajinske otroke, je včeraj v New Yorku pojasnila direktorica Unicefa Catherine Russell. To bi lahko imelo posledice tudi za prihodnje generacije. Russellova je pozvala k takojšnji prekinitvi ognja in izpostavila, da objekti, ki so pomembni za otroke, recimo bolnišnice, šole in zaklonišča, nikoli ne bi smeli biti tarča vojaških napadov.

Objekti, ki so pomembni za otroke, recimo bolnišnice, šole in zaklonišča, nikoli ne bi smeli biti tarča vojaških napadov.

Po podatkih Unicefa jih je od 4,3 milijona razseljenih mladoletnikov 1,8 milijona pobegnilo v sosednje države; 2,5 milijona je poiskalo zaščito znotraj Ukrajine. Po nadaljnjih podatkih Združenih narodov je bilo od ruskega napada pred štirimi tedni ubitih 78 otrok, ranjenih pa 105, vendar so to le potrjeni primeri; dejansko število žrtev je verjetno veliko večje.

Nalaganje
Nazaj na vrh