Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kitajska ponovila grožnje Tajvanu

Za vas piše:
A. R.
Objava: 11. 08. 2022 / 11:14
Oznake: Nemiri, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.08.2022 / 11:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kitajska ponovila grožnje Tajvanu
Aktualno zaostrovanje odnosov med Tajvanom in celinsko Kitajsko sledi obisku Nancy Pelosi. FOTO: Zajem zaslona

Kitajska ponovila grožnje Tajvanu

Po včerajšnji vesti o končanju vojaških vaj je Kitajska danes objavila novo belo knjigo o Tajvanu, v kateri so se oblasti iz Pekinga zavzele, da na otoku ne bod tolerirale »separatističnih dejavnosti v kakršnikoli obliki«.

Iz urada vladajoče kitajske komunistične stranke za Tajvan so sporočili, da dejanja Taipeija »ne morejo ustaviti zgodovinskega trenda združevanja« s celinsko Kitajsko. Bela knjiga, ki jo je izdal kitajski urad za Tajvan in v kateri je med drugim zapisano, da se Kitajska ne odpoveduje rabi sile, je na otoku pričakovano naletela na neodobravanje, pri čemer so poudarili, da je ta v nasprotju z obstoječim statusom quo v Tajvanski ožini. 

Tiskovna predstavnica tajvanskega zunanjega ministrstva Joanne Ou je Kitajsko obtožila, da uporablja obisk predsednice ameriškega kongresa Nancy Pelosi v Taipeiju minuli teden kot izgovor za ustrahovanje Tajvana. Podobno se je odzvala tudi Pelosijeva, ki je ponovila, da ne bodo dovolili, da Kitajska izolira Tajvan.

Preberite tudi: Je Tajvan naslednja Ukrajina?

Obisk 82-letne političarke na Tajvanu je bil najvišji ameriški obisk na otoku v več desetletjih. Zadnji predsednik predstavniškega doma kongresa, ki je obiskal Tajvan, je bil republikanec Newt Gingrich leta 1997.

Kitajska vsakokrat obsoja politične stike Taipeija z državami, ki v skladu s politiko ene Kitajske ne priznavajo Tajvana. Med temi državami je velika večina članic Združenih narodov, vključno z ZDA.

Kitajski voditelj Ši Džinping je predsednika ZDA Joeja Bidna v pogovoru pred turnejo Pelosijeve opozoril, naj se glede Tajvana »ne igra z ognjem«. »Tisti, ki se igrajo z ognjem, se bodo na koncu opekli,« je Ši po navedbah kitajskih medijev dejal ameriškemu kolegu.

Iz urada vladajoče kitajske komunistične stranke za Tajvan so medtem sporočili, da dejanja Taipeija »ne morejo ustaviti zgodovinskega trenda združevanja« s celinsko Kitajsko.

Nalaganje
Nazaj na vrh