Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kitajski predsednik: »Popoln nadzor nad Hongkongom«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 18. 10. 2022 / 08:52
Oznake: Družba, Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.10.2022 / 09:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kitajski predsednik: »Popoln nadzor nad Hongkongom«
Hongkong naj bi odslej igral večjo vlogo pri »uresničevanju velike preobrazbe kitajskega naroda«. FOTO: Reuters/arhiv Družine

Kitajski predsednik: »Popoln nadzor nad Hongkongom«

Ljudska republika Kitajska ima po besedah predsednika Ši Džinpinga zdaj »popoln nadzor« nad Hongkongom.

Hongkonški informacijski portal South China Morning Post je na svoji spletni strani navedel besede iz predsednikovega govora ob odprtju kongresa komunistične partije v Pekingu minuli konec tedna, v katerem je Ši dejal, da mora posebno upravno območje igrati večjo vlogo pri »uresničevanju velike preobrazbe kitajskega naroda«.

Ši Džinping: Načelo »ena država, dva sistema« je »velika inovacija kitajskega socializma«.

Predsednik je načelo »ena država, dva sistema«, dogovorjeno ob vrnitvi Hongkonga Kitajski pred 25 leti, v govoru označil kot »veliko inovacijo kitajskega socializma«. Kitajska pa je z uvedbo zakona o nacionalni varnosti poleti 2020 po mnenju številnih opazovalcev dejansko odpravila omenjeno načelo, ki je bilo dogovorjeno pred 50 leti. Na podlagi zakona o varnosti je bilo hongkonško demokratično gibanje razpuščeno, znaki svobodne družbe, kot sta svoboda tiska in veroizpovedi, pa so bili odpravljeni.

Kardinal Joseph Zen. FOTO: Vatican Media

Poleg tega je bilo odtlej aretiranih več vodilnih osebnosti demokratičnega gibanja, med njimi tudi nekdanji katoliški škof v Hongkongu, kardinal Joseph Zen. Zdaj 90-letnemu duhovniku skupaj s štirimi soobtoženimi sodijo zaradi vodenja nepravilno registrirane človekoljubne organizacije za demokratične aktiviste.

Vlada v Pekingu želi obsoditi kardinala Zena, ki je dosledno kritičen do Kitajske.

Sodni postopek proti kardinalu Zenu je bilo v letošnjem septembru po le nekaj dneh zaslišanj presenetljivo prestavljeno na novembrski datum. Politični opazovalci v Hongkongu menijo, da je razlog za preložitev trenutni kongres komunistične partije. Vlada v Pekingu želi obsoditi Zena, ki je dosledno kritičen do Kitajske, vendar se je pred dogodkom želela izogniti kakršnim koli polemikam.

Urad za nacionalno varnost trenutno vodi dodatno preiskavo proti kardinalu Zenu in štirim soobtoženim zaradi domnevnega »sodelovanja s tujimi silami«. Po njihovih navedbah je to v skladu s kitajsko varnostno zakonodajo kaznivo dejanje in se lahko kaznuje z zaporom od treh let do dosmrtnega zapora.

Kupi v trgovini

Sonetni venec v kitajskem prevodu
Poezija
10,87€
Nalaganje
Nazaj na vrh