Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako so se na maturi odrezali dijaki katoliških gimnazij

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 11. 07. 2022 / 13:45
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.07.2022 / 17:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako so se na maturi odrezali dijaki katoliških gimnazij
Kljub »koronskim oviram« zelo lep uspeh mature. FOTO: ŠGAMS

Kako so se na maturi odrezali dijaki katoliških gimnazij

Splošno maturo je v spomladanskem roku letos uspešno opravilo 5194 dijakov četrtih letnikov oz. 95,41 odstotka (lani 97,26 odstotka dijakov četrtih letnikov). Vse točke je na maturi zbralo 18 maturantov, na mednarodni maturi pa trije slovenski dijaki. Rok za ugovore je 14. julij, za prijavo na jesenski rok splošne mature pa 12. julij.

Splošno maturo so dijaki, ki prihajajo z 80 šol, opravljali iz 33 različnih predmetov. Poklicno maturo pa so opravljali kandidati s 138 srednjih šol in drugih izobraževalnih organizacij. Rezultate so predstavili državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Darjo Felda, direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc, predsednik državne komisije za splošno maturo Darko Friš in predsednik državne komisije za poklicno maturo Boris Dular.

Najvišji možni splošni uspeh na maturi (vseh 34 točk) je letos doseglo 18 kandidatov.

Kako pa so zrelostni izpit opravili dijaki na Škofijski gimnaziji A. M. Slomška, Škofijski gimnaziji Vipava, Škofijski klasični gimnaziji Zavod sv. Stanislava ter na Gimnaziji Želimlje v nadaljevanju prispevka.

Škofijska gimnazija A. M. Slomška

Dijaki Škofijske gimnazije AMS Maribor. FOTO: ŠGAMS

Na Škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška v Mariboru je letos v celoti opravljalo maturo 72 dijakov, od tega je bilo 94,4 odstotkov uspešnih. Povprečno število doseženih točk je bilo enako kot preteklo leto.

Kljub vsemu smo pouk uspešno izpeljali. Bil je v vseh možnih oblikah in dijaki so se, tako kažejo rezultati uspešno znašli v teh negotovih in spremenljivih razmerah. (Samo Repolusk, ravnatelj)

Posebne pohvale za uspeh na maturi je prejelo 16 dijakov. Zelo veliko dijakov je s svojim znanjem pri tujih jezikih izkazalo tak nivo znanja, da so prejeli tudi certifikat. Zlata maturantka je postala Katja Breznik.

V spomin posadili drevo. FOTO: ŠGAMS

Uspeh je po njihovi oceni zelo dober, še posebej glede na dejstvo, da je ta generacija preživela dve leti pouka na daljavo.

»Za dober uspeh se moramo zahvaliti dijakom, ki so priprave vzeli dovolj resno, profesorjem, ki so vsa štiri leta delali zelo prizadevno in ponovno izkazali dodano vrednost pedagoškega dela na naši gimnaziji, pa seveda staršem, ki so doma nosili velik del bremena moralnih spodbud svojim mladostnikom. Ponosni smo na to generacijo maturantov!« je sporočil ravnatelj Samo Repolusk.

FOTO: ŠGAMS

Skupaj je do sedaj na ŠGV maturiralo 1589 maturantov

Na Škofijski gimnaziji Vipava je od 70 dijakov četrtega letnika k maturi v spomladanskem roku pristopilo 69 – torej vsi razen enega dijaka. Od teh 69 dijakov, jih je 66 uspešno opravilo maturo.

FOTO: Škofijska gimnazija Vipava

»Veseli nas, da sta med dijaki, ki so uspešno opravili maturo tudi obe dijakinji s posebnimi potrebami, pri čemer je ena dosegla naziv zlati maturant,« je povedal ravnatelj Vladimir Anžel.

Deset dijakov je prejelo naziv zlatih maturantov, kar nekaj dijakov pa je po točkah zelo blizu temu nazivu in se lahko tudi to število po vpogledih še spremeni, vsaj take izkušnje imajo iz preteklih let.

»Veselimo se tudi tega, da je izmed 10 zlatih maturantov dijak Aljaž Velikonja dosegel naziv diamantni maturant. Aljaž je pri matematiki dosegel 100 % uspeh,« je še povedal ravnatelj Anžel.

Diamantni maturant Aljaž Velikonja FOTO: Škofijska gimnazija Vipava 

Od 66 maturantov, ki so opravili jih je 27 doseglo uspeh 25 točk ali več, kar je odličen uspeh na maturi in ga je doseglo skoraj pol maturantov. 

Na Škofijski klasični gimnaziji uspeh 99 odstoten

Med rednimi maturanti jih je 29 doseglo 28 točk ali več, za kar bodo na akademiji ob prazniku sv. Stanislava prejeli pohvalo za odličen uspeh na maturi. Zlatih maturantov, ki so dosegli 30 točk ali več, je 15. 

FOTO: Škofijska klasična gimnazija - Zavod sv. Stanislava

Marija Snežna Benedičič in Neža Mavčič pa sta diamantni maturantki z vsemi 34 točkami.

Poleg njiju so zlati maturanti še Jasna Čarman, David Nahtigal, Nika Gubenšek, Peter Lekše, Natalija Pangerc, Tadej Zupančič, Pavlina Košorok, Lev Furlan Nosan, Tea Gregorc, Zala Ilovar, Luka Kosec Mikić, Miha Ocepek in Ana Zajec.

Na Škofijski klasični gimnaziji je do sedaj maturiralo 4013 maturantov.

Maturitetne izpite je opravljalo tudi 7 kandidatov, ki nimajo statusa rednega dijaka Škofijske klasične gimnazije. Od štirih kandidatov, ki so izboljševali maturo, je trem to tudi uspelo.

V Želimljem deset zlatih maturantov

Z rezultati letošnje mature so zadovoljni tudi na Gimnaziji Želimlje, kjer so letos imeli 85 maturantov, ki so bili 100-odstotno uspešni. Povprečno doseženo število točk je bilo 24,47. Posebej ponosni so na deset zlatih maturantov, je sporočil ravnatelj Peter Polc.

Kupi v trgovini

Pod Mihaelovim varstvom
Monografije
50,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh