Zapri
Iskanje

Kljub strahu pred škandalom treba dopustiti bolečino

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 18. 11. 2020 / 10:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.11.2020 / 06:16
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Kljub strahu pred škandalom treba dopustiti bolečino

Kljub strahu pred škandalom treba dopustiti bolečino
Seminar p. Zollnerja za slovenske duhovnike in verske delavce o zaščiti otrok v Cerkvi.

Slovenski škofje so p. Zollnerja seznanili z novimi, dopolnjenimi smernicami za zaščito otrok. FOTO: Pixabay

Eden od vodilnih cerkvenih strokovnjakov na področju reševanja spolnih zlorab in zaščite mladoletnih ter ranljivih v Katoliški cerkvi, predsednik Centra za zaščito otrok (CCP) na papeški univerzi Gregoriana, nemški jezuit p. Hans Zollner je bil minula dva dni (16. in 17. novembra) prek spleta na voljo slovenskim škofom, redovnikom in duhovnikom, katehistinjam in drugim cerkvenim sodelavcem, virtualno pa se je srečal tudi s člani Ekspertne skupine za zaščito mladoletnih in ranljivih odraslih pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK).

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
P. Hans Zollner je odgovarjal tudi na vprašanja novinarjev, pogovor z njim boste brali v naslednji številki Družine (47/2020). Del pogovora najdete TUKAJ.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vse na vodstvenih položajih pozval k odgovornosti

Za pravnike, sodnike in zagovornike v cerkvenih kazenskih postopkih ter druge, ki pomagajo pri ugotavljanju odgovornosti za storitve hudih kaznivih dejanj spolne zlorabe nad mladoletnimi in ranljivimi odraslimi osebami je bil organiziran strokovni e-seminar z naslovom Po desetih letih. Izzivi spolnih škandalov v Cerkvi po vsem svetu.

Predavatelj je omenil bistvene, tudi pravne podlage Svetega sedeža za preprečevanje teh kaznivih dejanj in ukrepanje zoper njih. Opozoril je, da se morajo vsi na vodstvenih položajih zavedati odgovornosti, ki jo imajo do teh pojavov.

Kot je dejal, nihče ni imun pred temi zahtevnimi vprašanji in spomnil, da so v zadnjih treh letih v središču medijske pozornosti tako papež kot kardinali in škofje. S sistematičnim pristopom se Cerkev trudi, da ustvarja varno okolje tako za otroke kot tudi za ranljive odrasle in vse, ki stopajo v kontakt, navajajo pri SŠK.P. Hans Zollner: Pomembni sta tako odgovornost kot transparentnost. FOTO: arhiv SŠK

Opozoril na pomen informiranja

Namen tovrstnih srečanj je informirati vse, ki se v Cerkvi na kakršenkoli način soočajo z delom na tem področju. Spomnil je na srečanje čilskih škofov s papežem Frančiškom maja 2018 v Rimu, po katerem je celotna čilska škofovska konferenca zaradi težav s prikrivanjem spolnih zlorab papežu ponudila svoj odstop. Papež je sprejel odstop osmih škofov.

Kasneje je bilo predstavljeno tudi pravno poročilo šestih škofij v Pensilvaniji (ZDA), izredno pomembno pa je bilo zasedanje s predsedniki vseh škofovskih konferenc v Vatikanu leta 2019 o tej problematiki.

Četudi obstaja strah pred škandalom, treba dopustiti bolečino

Predavatelj je omenil, da sta pomembni tako odgovornost kot transparentnost pri obravnavanju hudih kaznivih dejanj in dodal, da je treba dobro poznati apostolsko pismo Vi ste luč sveta iz leta 2019.
Opozoril je še, da četudi obstaja strah pred škandalom, je treba dopustiti bolečino, ki vodi v prečiščenje, saj je samo resnica tista, ki osvobaja.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
7,00€ Poglej izdelek: Beseda za na pot
Nalaganje
Nazaj na vrh