Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kmalu blaženi kardinal Van Thuân?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 05. 07. 2013 / 06:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kmalu blaženi kardinal Van Thuân?

Kmalu blaženi kardinal Van Thuân?

Zaključuje se postopek za beatifikacijo vietnamskega kardinala na škofijski ravni.

Danes se zaključuje postopek za beatifikacijo Francoisja-Xavierja Nguyêna Van Thuâna na škofijski ravni. Preiskava o njegovem življenju, junaških krepostih in njegovem slovesu svetosti je trajala malce dlje kot poltretje leto. Vietnamski kardinal je umrl 16. septembra leta 2002. V obdobju komunističnega režima je kar trinajst let življenja zaradi svoje vere preživel v zaporu, od tega devet let v samici. Zaprli so ga nekaj mesecev po njegovem škofovskem imenovanju leta 1975.

Nocoj v Rimu, kjer je bil postopek za beatifikacijo sprožen, v baziliki sv. Antona Padovanskega prirejajo evharistično bogoslužje, ki bo zaznamovalo ta pomenljiv korak. Sledila bo slovesna sklepna seja, ki jo bo vodil vikar rimske škofije, kardinal Agostino Vallini. Ob tej priložnosti so v tem tednu na tiskovni konferenci predstavili tudi italijanski prevod šestih pastoralnih pisem kardinala Van Thuâna, napisanih med leti 1968 in 1973. Pisma je izdala Vatikanska založba, uredil pa jih je Papeški svet za pravičnost in mir. Postulator postopka za beatifikacijo Waldery Hilgeman je ob predstavitvi povedal, da kardinal Van Thuân v času svojega dolgega jetništva ni nikoli zanikal svoje vere in nikoli sprejel kompromisov. Zelo znan je bil njegov naprsni križ, ki je postal simbol njegovega jetništva, pa tudi njegove duhovnosti. Izdelal ga je sam, medtem ko je bil zaprt, iz koščkov lesa, ki so mu jih priskrbeli pazniki. Iz električne žice je uspel narediti še verižico. Isti križ je nosil tudi potem, ko je bil že imenovan za kardinala.

Njegovo pričevanje je zgovorno za vse kristjane, za Vietnam pa je pomembna tudi njegova zgodovinska vloga, saj je po besedah postulatorja postal 'mučenec upanja'. Sam med svojim jetništvom ni nikoli izgubil upanja za Cerkev in to je postalo simbol za narod, ki v domovini še danes ne more v polnosti živeti verske svobode. Kardinal Van Thuân tudi kasneje, ko je bil izpuščen na svobodo, ni nikoli gojil zamer ali sovraštva. Nikoli ni izrekel nobene negativne besede o tem, kar se mu je zgodilo. Njegovo pričevanje je pričevanje ljubezni, saj je zmogel ljubiti svoje sovražnike.

Leta 2000 je bl. Janez Pavel II. vietnamskemu kardinalu zaupal nalogo, naj vodi duhovne vaje za člane rimske kurije. Kardinal se je na papeževo prošnjo odzval z velikim začudenjem, prepričan, da nima kaj povedati, saj s teološkega stališča ni na tekočem, ker je bil tako dolgo v zaporu. Papež mu je odvrnil, naj članom rimske kurije predstavi svojo izkušnjo. Kot je pojasnil postulator, to običajno pomeni, da papež s tem želi, naj bi ta izkušnja na nek način postala cerkveni nauk. Van Thuân je tedaj pripravil in vodil duhovne vaje v Vatikanu, njegove meditacije, ki so povzemale njegovo duhovnost, porajajočo iz trpljenja in zapuščenosti v zaporu, pa so bile kasneje izdane v knjigi, ki je postala resnična uspešnica.

Kardinala Van Thuâna se osebno spominja tudi msgr. Mario Toso, tajnik Papeškega sveta za pravičnost in mir. Med pripravami Kompendija družbenega nauka cerkve ga je kardinal večkrat povabil na kosilo, saj je vedel, da mu bo s tem prihranil velik del poti čez mesto do njegovega doma. Pri delu je kazal veliko potrpežljivosti, bistrosti in modrosti, obenem pa se je odlikoval z globokim čutom za bratstvo in pozornost med duhovniki. Vse to je bilo zanj naravno. Ker je vse svoje bivanje osredotočil na ljubezen Jezusa Kristusa in ker je to ljubezen želel pokazati vsem, ki jih je srečal, je bilo zanj povsem spontano, da je skrbel za druge in jim pomagal v njihovih najpreprostejših potrebah.

Vir: Radio Vatikan

Foto: splet



Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh