Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kmalu novi svetnik med jezuiti

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 20. 12. 2013 / 10:38
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kmalu novi svetnik med jezuiti

Papež naj bi na čast oltarja za Francozom Fabrom povzdignil tudi brazilskega misijonarja Joseja de Anchieto.

Jezuitski misijonar p. Jose de Anchieta (1534-1597) naj bi bil po navedbah brazilskega kardinala Raymunda Damascena Assisa kmalu razglašen za svetnika.

Papež Frančišek naj bi mu to zaupal v telefonskem pogovoru, je ta teden v Aparecidi pojasnil predsednik Brazilske škofovske konference. Španskega misijonarja Anchieto, ki je deloval v Braziliji, je papež Janez Pavel II. Za blaženega razglasil leta 1980.

»Imel sem čast, da me je sveti oče osebno poklical po telefonu in mi sporočil, da so prošnjo za kanonizacijo sprejeli pozitivno«, je dejal kardinal Damasceno. Po njegovih besedah so se brazilski škofje s to prošnjo šele pred kratkim obrnili na Vatikan. Natančni datum kanonizacije zaenkrat še ni znan, kardinal pa meni, da bi se to lahko zgodilo že prihodnje leto.





»Apostol Brazilije«, ki ga ljudje v tej latinkoameriški državi goreče častijo, je v Brazilijo prispel leta 1553. Tam je deloval kot misijonar in raziskovalec domorodskih jezikov. Tik pred smrtjo je objavil slovnico jezika tupi.

P. Anchieta je sodeloval tudi pri ustanovitvi jezuitskega misijona Piratininga, iz katerega se je kasneje razvilo največje brazilsko mesto Sao Paulo.

Minuli torek je papež Frančišek, tudi sam jezuit, za svetnika že razglasil enega izmed svojih redovnih bratov. Čast oltarja je dosegel Francoz Pierre Favre oz. Peter Faber (1506-46), ki je več let deloval tudi v Nemčiji.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh