Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kmetje pričakovali več, ministrica zagotavlja upoštevanje njihovih stališč

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 16. 02. 2024 / 07:40
Oznake: Slovenija
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.02.2024 / 07:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kmetje pričakovali več, ministrica zagotavlja upoštevanje njihovih stališč
Sestanek ministrov s predstavniki kmetov. FOTO: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Kmetje pričakovali več, ministrica zagotavlja upoštevanje njihovih stališč

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić ter minister za naravne vire in prostor Jože Novak sta na četrtkovem sestanku s predstavniki kmetijskih organizacij izmenjala mnenja glede izvzema izplačil za območja z omejenimi možnostmi za kmetovanje (OMD) iz obdavčitve, možnosti ukinitve preoravanja in spremembe uredbe o pravilih pogojenosti, umeščanja suhih zadrževalnikov na kmetijska zemljišča, revidiranja bonitetnih točk ter problematika zveri.

Po sestanku je ministrica Mateja Čalušić ocenila, da je srečanje dober obet za nadaljevanje pogovorov, kmetje pa so pričakovali več, a je treba, kot je dejal predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Roman Žveglič »zadevo prespati«.

Ministrica: Stališča kmetov bodo upoštevana

Kmetijska ministrica Mateja Čalušić je dejala, da so pogovori potekali v smeri iskanja rešitev. »Rada bi poudarila, da bomo upoštevali stališča slovenskega kmeta. Odprt dialog in konstruktivno sodelovanje med vsemi deležniki sta ključna za iskanje rešitev ter posledično razvoj slovenskega kmetijstva. Verjamem, da je današnje srečanje dober obet za nadaljevanje naših pogovorov in da smo bližje končnim rešitvam«.

Minister za naravne vire in prostor Jože Novak in ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić. FOTO: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Novi projekti za zmanjšanje poplavne ogroženosti

Minister Jože Novak je v pogovorih izpostavil podnebne spremembe, ki jih mora pri prihodnjih ukrepih upoštevati tudi kmetijstvo. »Na področju voda zdaj izdelujemo nove projekte, na način, da bomo zmanjševali tudi poplavno ogroženost. Da bodo vodotoki v prihodnje odporni na podnebne spremembe, ki so dejstvo – na poplave in na suše. Med njimi so zadrževalniki voda v zgornjih hudourniških delih porečij.«

Zadrževalniki nujni

Po njegovih besedah morajo biti ukrepi taki, da bodo trajneje varovali naselja pred poplavami in omogočili odpornost proti podnebnim spremembam. Podobni nalivi in poplave, kot so bili lani avgusta, »bodo očitno desetletni ali celo letni pojavi. Zadrževalniki so nujni, če nočemo, da bodo posledice take kot v Prevaljah, ko je bilo zaradi neodkupljenega zemljišča polovica Prevalj poplavljenega«.

Ne razlaščanje, ampak pošten dogovor

Pojasnil je, da je bila komunikacija glede nakupa z lastnikom doslej neustrezna. »Ne gre za to, da bi koga razlaščali, temveč da se pošteno pomenimo o odkupih ali drugih alternativah (npr. zamenjava zemljišča). Nikjer ni želja in cilj, da bi najprej uporabili kmetijska zemljišča. Treba je doseči družbeni konsenz. Različne rešitve, ki so jih kmetje predlagali, bodo obravnavane, do njih se bomo opredelili in dali jasne odgovore do vseh teh vsebin. V vseh postopkih si prizadevamo, da čim manj obremenjujemo prostor in s tem tudi kmetijska zemljišča.«

Pričakovali več

Kmetje so sicer na splošno od pogovora pričakovali več, pa je dejal predsednik KGZS Roman Žveglič: »Moram priznati, da so bila pričakovanja večja, vendar je treba, kot vsakič, zadevo prespati. Najbolj ključno pa je zagotovilo ministrstva, da ne bo razlastitev na območjih, kjer so suhi vodni zadrževalniki že v občinskih prostorskih načrtih.«

Na sestanku so sodelovali predstavniki Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Zadružne zveze Slovenije, Sindikata kmetov Slovenije, Združenja hribovskih in gorskih kmetov Slovenije, Zveze kmetic Slovenije in Zveze slovenske podeželske mladine.

Ne polovičnim rešitvam

Predsednik sindikata kmetov Antona Medveda je po sestanku povedal, da so pri nekaterih temah prišli blizu konsenza. Pri drugih medtem še ni konkretnih rešitev, so pa obljube po dodatnih analizah in dodatnih sestankih. »Pri naših zahtevah smo vztrajali in nismo pristali na polovične ali nedorečene rešitve.« Spomnil je na proteste kmetov po državi, ki pričakujejo konkretne rešitve, je poročala STA.

O obdavčitvah območij z omejenimi možnostmi kmetovanja

Na naslednjem srečanju - predvidoma naslednji torek - se bo ministrici Mateji Čalušić in predstavnikom kmetov pridružil tudi finančni minister Klemen Boštjančič, glavna tema pa bodo ureditev in možnosti sprememb obdavčitve območij z omejenimi možnostmi za kmetovanje (OMD plačila). »Glede OMD plačil je bilo danes zagotovljeno, da je bilo izdanih 90 odstotkov odločb. Danes so začeli izplačevati neposredna plačila in zagotovljeno je, da bodo ta neposredna plačila izplačana do 15. marca,« je še dodal Medved.

Ukinitev preoravanja?

Glede možnosti ukinitve preoravanja in spremembe uredbe o pravilih pogojenosti so se dogovorili, da se bo uredba spreminjala. Ministrstvo za kmetijstvo bo tudi predlagalo spremembo Strateškega načrta SKP 2023 – 2027 za Slovenijo v delu glede preoravanja. Glede zveri pa je bilo rečeno, da ciljna številka, ki jo predlagajo strokovnjaki za sobivanje, 800 medvedov, so po sestanku še dejali na kmetijskem ministrstvu.


Nalaganje
Nazaj na vrh