Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Knjiga meseca januarja: Benedikt XVI., zadnji pogovori

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 23. 01. 2023 / 06:16
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.01.2023 / 06:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Knjiga meseca januarja: Benedikt XVI., zadnji pogovori
FOTO: FB Knjige Druzina.si

Knjiga meseca januarja: Benedikt XVI., zadnji pogovori

Ob smrti zaslužnega papeža Benedikta XVI. (16. april 1927 – 31. december 2022) je Založba Družina za knjigo meseca januarja izbrala delo Petra Seewalda »Benedikt XVI., zadnji pogovori«.

»Benedikt XVI. kot še nikoli prej. Osebni pogovor o papeževih spominih na družino, pomembnih sopotnikih in dogodkih njegovega življenja,« je zapisano ob rob knjigi, v kateri se Joseph Ratzinger v zadnjih pogovorih, ki jih je imel z nemškim novinarjem Petrom Seewaldom, ozira na svoje osemletno papeževanje in življenje nasploh.

Preberite tudi knjigo Moj brat, papež.

Razmišljujoči služabnik resnice

Še nikoli prej ni tako osebno govoril o spominih na družino, pomembnih sopotnikih in značilnih dogodkih svojega življenja. Težka odločitev, da se odpove svoji službi, ga kaže kot razmišljujočega služabnika resnice, ki je odgovorno opravljal svoje delo v Gospodovem vinogradu, ob koncu svojega življenja pa je ponižno delal obračun.

Več o knjigi TUKAJ.


Ravno Benediktova odločitev za odstop je tema pogovora med zaslužnim papežem in Petrom Seewaldom v pričujočem odlomku iz knjige:

Ali ste odstop vsaj za minuto obžalovali?

Ne! Ne, ne. Vsak dan vidim, da je bilo prav.

Torej si niste morda še enkrat rekli …

Ne, prav nič. O tem sem dovolj dolgo premišljeval in se pogovarjal z Gospodom.

Ali je bil kakšen vidik, na katerega niste pomislili? Vidik, ki Vam je morda šele pozneje postal jasen.

Ne.

Ali ste pomislili tudi na to, da bi v prihodnje utegnile nastopiti upravičene zahteve po odstopu kakega papeža?

Zahtevam se pač ne smeš ukloniti. Zato sem v svojem govoru tudi poudaril, da to delam svobodno. Človek ne sme nikoli oditi, če je to pobeg. Nikoli ne sme popustiti 48 Rimski zvonovi pritiskom. Oditi sme samo tedaj, ko tega nihče ne zahteva. In v mojem času tega ni nihče zahteval. Nihče. To je bilo za vse popolno presenečenje.

Verjetno Vas tudi ni presenetilo, da se je z Vašim odstopom takoj nato odprla možnost za novo celino.

V sveti Cerkvi moramo biti pripravljeni na vse.


Nekaj utrinkov s predstavitve knjige TUKAJ.

Četrta knjiga

Nobenemu drugemu novinarju ni uspelo, da bi se tako približal vplivnemu Josephu Ratzingerju in poznejšemu papežu Benediktu XVI. kot ravno Petru Seewaldu. Njuni pogovori so pred tem izšli že v treh knjigah, svetovnih uspešnicah »Sol zemlje«, »Bog in svet« in »Luč sveta«, in jasno ponazarjajo, kakšno moč ima vera in katere naloge mora izpolniti Cerkev, da bo mogla to vero oznanjati tudi v prihodnosti.

Prelistajte knjigo TUKAJ.

Kako do knjige?

Knjiga meseca januarja, »Benedikt XVI., zadnji pogovori«, ki jo je prevedel dr. Anton Štrukelj, je še do konca januarja na voljo po akcijski ceni 9,90 € (redna cena je 24,90 €). Omislite si jo lahko TUKAJ ali naročite v knjigarnah Založbe Družina (Krekov trg in Štula v Ljubljani, Ajdovščina, Novo mesto, Murska Sobota), telefonsko (01/360-28-28) ali po e-pošti (narocila@druzina.si).

Kupi v trgovini

Benedikt XVI., Zadnji pogovori
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh