Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Knjiga ostaja nepogrešljiv del dopustniške prtljage

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 09. 07. 2022 / 00:30
Čas branja: 11 minut
Nazadnje Posodobljeno: 08.07.2022 / 12:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Knjiga ostaja nepogrešljiv del dopustniške prtljage
Počitniški čas odmika od vsakdanjega urnika, je za to običajno najboljša priložnost za branje knjig. FOTO: Pexels

Knjiga ostaja nepogrešljiv del dopustniške prtljage

Poletje je čas, ko imamo običajno več časa za branje. In ker je ta čas namenjen nam in našemu počitku, radi odpremo kakšno knjigo, za katero si med letom morda ne vzamemo časa. Nekateri imajo raje bolj lahkotno literaturo, drugi pa se lotijo zahtevnih in obsežnejših knjig, ki jih imajo že dlje časa na knjižnih policah.

Pogovarjali smo se z Davidom Ahačičem, knjižnim urednikom založbe Družina in pripravili nabor 12-ih knjig, ki so hit tega poletja.

Knjiga še vedno ostaja nepogrešljiv del dopustniške prtljage. Ali in zakaj poleti raje posežemo po knjigi?

Verjetno gre za naraven odziv na zavedanje, da za branje potrebujemo dovolj kvalitetnega časa, da nas ne begajo druge dejavnosti in misli. Da lahko »pademo« v zgodbo, pripoved ali razmislek, da v glavi obdržimo in razvijamo miselne procese, da uživamo v jezikovni podobi besedila. Počitniški čas odmika od vsakdanjega urnika je za to običajno najboljša priložnost.

Kdor bere, temu ne zmanjka življenjske energije. (David Ahačič)

Kaj vam osebno pomeni občutek, ko držite knjigo v rokah? Zakaj je za vas branje pomembno?

Ves svet je v knjigah! Vsak list dobre knjige je skrivnost, presenečenje, odkritje. Kot bralec se razveselim vsake lepe knjige, ki jo primem v roke, kot urednik pa še posebej tistih, katerih nastajanje dobro poznam in verjamem, da bodo postale slikoviti, čeprav morda majhni, kamenčki v mozaiku naše kulturne dediščine. S pomočjo knjig se lažje znajdemo v teku časa in kulturnem okolju, ob njih rasteta naše znanje in srčna kultura. V knjigah so opisani temelji našega bivanja, nastavljajo nam ogledalo in nas učijo živeti.

FOTO: Pexels

Kaj bi želeli prenesti ljudem, ki morebiti še niso našli tisto nekaj, kar bi jih spodbudilo, da bi se odločili dati priložnost knjigam?

Raziskave branja kažejo, da je z leti »zahtevnih«  bralcev vse manj. Najprej moramo dati priložnost knjigam in našim najmlajšim, da ustvarjajo svoje lastne odnose. Knjiga je mnogo koristnejša od ekrana, pa ravno tako zanimiva. Prepričan sem, da lahko vsak najde zase primerno knjigo, le nekaj ponižnosti in truda bo moral vložiti. Seveda pred bralnim naporom pomaga, če vsaj slutimo, da bomo na koncu na ta ali oni način nagrajeni. Dobre izkušnje so ključne, zato malo previdnosti in izbirčnosti vendarle ne škodi – če še niste strasten bralec ali bralka in še ne veste, kaj bo našlo prostor v vaši potovalki, dobro izberite, da vam ne bo zagrenilo še tistih nekaj dragocenih trenutkov branja.

Nabor poletnih knjižnih hitov 

Knjižno uredništvo Družina, ki verjame, da s knjigo v roki lahko postanemo boljša verzija sebe, je pripravilo nabor 12-ih knjig za poletno branje:

Onkraj reda - Še 12 pravil za življenje (Jordan B. Peterson)

Vsebina

V knjigi 12 pravil za življenje je priznani klinični psiholog in slavni profesor Jordan B. Peterson milijonom bralcev pomagal uvesti red v kotsu svojega življenja. V težko pričakovanem nadaljevanju ponuja še dvanajst načel za ustvarjanje izvirnosti, ki jo neizogibno zahteva naša želja po urejanju sveta. Onkraj reda nas kliče k uravnoteženju dveh temeljnih načel resničnosti – reda in kaosa –, kajti Peterson opozarja, da je preveč varnosti – nevarno. Medtem ko nas kot ogroža s slutnjo nestabilnosti in tesnobe, nas lahko red, če je pretiran, raztopino, da se odpovemo radovednosti, kreativnosti, življenjski energiji in se podredimo. Še več: Peterson nam ponuja strategijo za premagovanje sil, zaradi katerih se nagibamo k tiraniji, in nas uči, kako se zanašati na svoj instinkt, da najdemo misel tudi - in še posebej - kadar se znajdemo nemočni.

Nilski dragulj (Tessa Afshar)

Vsebina

Chariline je že ob rojstvu zaznamovala izguba obeh staršev. Mati je umrla pri porodu, o domnevno pokojnem očetu pa ve le to, da je bil Kušit, o čemer priča tudi njena temna polt. Ko po naključju izve, da naj bi bil oče v resnici še vedno živ, je odločena narediti vse, da bi odkrila, kdo je. Edina obetavna sled vodi v Rim in tako Chariline po spletu naključij kot slepa potnica pristane na ladji trgovca Tea, ki smo ga srečali že v romanih Tatica iz Korinta in Hči RimaTa je sprva ogorčen, nato pa ga zgodba mlade ženske tako gane, da se jo odloči spremljati in ji pomagati pri iskanju očeta – sploh zato, ker postaja vse bolj očitno, da se je med svojim poizvedovanjem spravila v smrtno nevarnost. Še ena rahločutna pripoved mojstrice svetopisemskega leposlovja, ki nas znova opominja na odrešujočo moč ljubezni in dragocenost družinskih vezi.

Katarina Sienska (Sigrid Undset)

Vsebina

Biografski roman o sveti Katarini Sienski je nepozaben portret svete Katarine Sienske (1347–1380), sozavetnice Evrope in eno zadnjih del norveške pisateljice Sigrid Undset, v katerem je zgodovinske vire o življenju in zapuščini te italijanske svetnice prepletla z lastnimi izkušnjami življenja v Italiji, tankočutnim razumevanjem človekovega srca in radostjo lastnega spreobrnjenja. Iz agnostičnega skepticizma se je namreč spreobrnila v krščanstvo in leta 1624 vstopila v Katoliško cerkev, kasneje pa celo postala dominikanska tretjerednica.

Izgubljenec (Hans-Ulrich Treichel)

Vsebina

Izgubljenec je zgodba o resničnem dogodku družine, ki je na prvi pogled običajna. Govori o družini, ki je med množičnim pobegom iz vzhodne Evrope pred rusko vojsko v zadnjem letu druge svetovne vojne, izgubila prvorojenca. Po begu v Nemčijo, uspešno zaživijo novo življenje v povojnem času, ki ga osmišlja velika gospodarska rast. A zanje obstaja samo ena, prevladujoča tema: iskanje prvorojenca, ki se je izgubil na poti, Arnolda. Zgodbo pripoveduje Arnoldov mlajši brat. Od mame izve, da Arnold ni mrtev, ampak ga je mama v trenutku izjemne nevarnosti odložila v naročje neznanca. Z leti pogrešani otrok vedno bolj obseda majhno družino, njegova senca močno zaznamuje otroštvo mladega protagonista in njegov odnos s svetom.

Klošarka iz Miklošičeve (Tanja Mlakar)

Vsebina

Ko se komaj polnoletna Irena preseli na drugi konec Slovenije, se pred njo kaže lepa prihodnost. Družina, kamor se je preselila, potrebuje pridne roke za delo na kmetiji, a to je ne skrbi, da je le ob svojem ljubljenem možu, Ignacu. Kmalu po rojstvu prvorojenke Lučke pa se začno kazati prve razpoke v zakonu; Ignac večere preživlja po svoje in kljub pričakovanju drugega otroka ga Ireni ne uspe zadržati doma. Pretkanost druge ženske, s katero se zaplete, pa tudi njegova trenutna zaslepljenost z njo, ga pripravi do tega, da ženo odslovi in zahteva ločitev. Med zakoncema se začne krut boj za dečka. Leta, ki sledijo, so nepredvidljiva laži, brezbrižnost bližnjih in izguba službe Ireno pripeljejo do tega, da počasi izgubi vse, kar bi ji omogočalo normalno preživetje, in naposled pristane na ulici. Ji bo uspelo zaživeti na novo?

O mačku, ki je rešil knjige (Sosuke Natsukawa) 

Vsebina

Ko lastnik, kultiviran in strasten človek, nenadoma umre, knjigarno podeduje njegov vnuk Rintaro, sramežljiv in vase zaprt mladostnik, ki še išče svoj prostor pod soncem. Dedek je bil njegov vzor, skrbel je zanj, ko mu je kot malemu dečku umrla mati … Zdaj, ko ga ni več, se mora Rintaro naučiti preboleti tiho bolečino, ki mu tli v prsih, in se postaviti zase. Ne samo da podeduje knjigarno, za katero ne zna skrbeti, naučiti se mora živeti brez dedkove skrbnosti in modrosti. Nekega dne, ko se predaja spominom, ga nenadoma obišče govoreči maček s prav posebno nalogo in svet se mu obrne na glavo … Vstopiti mora v štiri labirinte in najti svoje bistvo.

Živeti in razmišljati kot mali princ (Stéphane Garnier)

Vsebina

Mitično literarno delo Mali princ je ena najbolj navdihujočih knjig na svetu. Stéphane Garnier je nauk Malega princa še dodatno izpostavil v knjigi Živeti in razmišljati kot mali princ. V sredini te fantastične razmišljajoče knjige boste našli glavni nauk, ki ga morate upoštevati. Verjemite avtorju, verjemite nam, ki vam pravimo, da boste v življenju uspešnejši na vseh področjih, če boste črpali navdih pri Malem princu. Če se želite izogniti omejitvam sveta odraslih, sprejmite glavna načela tega brezčasnega junaka. Vaše življenje bo postalo veliko bolj umirjeno in svobodno, ko se boste sprejeli takšne, kakršni ste. Kaj pa, če bi bil Mali princ vaš motivacijski trener, ki bi vam govoril, kako živeti v svetu, ki nas pogosto presega in izčrpava? Zdaj imate možnost, da to tudi zaživite.

Kaja se uči plavati (Liane Schneider)

Vsebina

Juhu! Kaji dovolijo, da obiskuje plavalni tečaj. Tam se uči, kako v vodi premikamo roke in noge, da ne potonemo. Kaji se zdi, da sploh ni tako preprosto, vendar ji uspe! Nauči se celo potapljati in z dna bazena prinesti obroč! To jo zelo zabava. In na koncu prejme priznanje morskega konjička.

 Vrtec pri stari mami (Majda Hostnik)

Vsebina

Knjiga Majde Hostnik je zasnovana kot priročnik, namenjen babicam in dedkom ter vsem, ki se ukvarjate z vzgojo otrok. V tej knjigi je podelila z bralcem izkušnje, ki jih je pridobila pri svojem delu v šoli in doma. Izvedeli boste, kako poteka dan, ki ga preživi s predšolskimi vnučki, ki jih čuva z možem na svojem domu, ter katere dejavnosti spremljajo njihove dneve. Opisanih je veliko za igre doma in v naravi ter nasvetov, kako pričarati okolje, v katerih otroci delavni, sproščeni in vztrajni, da boste skupaj doživeli veliko neprecenljivih trenutkov zadovoljstva ob ustvarjanju ter pridobili nova znanja preko iger.

Čudovite sanje (Jennifer Fulwiler)

Vsebina

Žongliranje med službo in družino, materinstvom in prostim časom, družinskim in poklicnim življenjem, to je vsakodnevna realnost mnogih žensk. Pogosto slišimo, da vsega ne moreš imeti. Čudovite sanje so osebna pripoved ženske, ki si je upala verjeti, da imaš lahko vse, če si le pripravljen, da si na novo zamisliš in iznajdeš kaj pomeni »imeti vse«. Knjiga govori o tem, kaj se zgodi, ko se ženska odloči, da bo poizkusila slediti svojim sanjam, ob tem pa skrbela za več otrok, ki so še v plenicah. Je zgodba, ki govori o tem, da ko se učimo odpirati svoje življenje drugim, to lahko postane glasno in kaotično, toda prav v tem neredu bomo našli tudi pravo, resnično veselje. Ob posameznih pomembnih osebah in dogodkih v njenem življenju se Jennifer počasi premika k spoznanju, da življenje, ki ga potrebuješ za pravo rast, ni življenje, ki bi si ga prvotno izbrala sama.

Mesarjeva mandragora (Michael Dor)

Vsebina

Iz bolnišnice zaspane lorenske vasice so domačega župnika poklicali k Fridi Schmitt, šestindevetdesetletni upokojenki, ki umira. Na prvi pogled nič nenavadnega. Duhovnikovo radovednost je vzbudilo nekaj podrobnosti. Od kod napol zabrisane blatne stopinje v pacientkini sobi? Zakaj so truplo upepelili, še preden bi lahko naredili obdukcijo? Župnik Nicolas Stock, duhovnik s črnim pasom v judu, ima neverjeten dar opazovanja in analiziranja. V preiskavo je pritegnil dvomečega doktorja Roubillona ter policijsko podnačelnico Armelle Payet. Župnik Stock se je podal na nevarno preiskovanje, v katerem postopoma spoznavamo mračno preteklost stare gospe ter odkrivamo nenavadne stike, ki jih je v mladosti imela z nacističnimi zagrizenci, navdušenimi nad ezoteriko.

Rabi Rabuni (Karmen Jenič)

Vsebina

Karmen Jenič (1982) je slovenska pisateljica, ki je za prvenec Orientiraj se po soncu leta 2018 prejela literarno nagrado svetlobnica. Je učiteljica na osnovni šoli, kjer se vsakodnevno srečuje z mladimi, z njihovimi radostmi, vedoželjnostjo, prelomnimi vprašanji in težavami, pa s sodelavci, starši in izzivi šolskega sistema. Vse te izkušnje je povezala v briljantno pripoved o šolarjih Janu, Jonu, Tjažu in Tayu, o učiteljici Rebeki, ravnatelju Robiju, hišniku Nacetu - in začasnem svetovalnem delavcu Rabiju Rabuniju, ki mimogrede opravi še kakšno učno uro iz matematike, športa, tehnike, predvsem pa iz pozornega poslušanja, ljubezni in usmiljenja. Rabi je namreč Bog, ki je uslišal prošnjo enega od učencev te šole, ponovno prevzel človeško podobo in se spustil na Zemljo, da bi svojim otrokom dal zgled, kako lahko tudi učilnice in šolski hodniki postanejo prostor iskrenosti in veselja. 

V novi številki tednika je za vas pripravljenih še več knjižnih uspešnic za poletno branje. 

Kupi v trgovini

To (je) ni matematična knjiga
Za otroke
5,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh