Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Knjige Andree Torniellija

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 22. 11. 2016 / 11:02
Oznake: Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Knjige Andree Torniellija

Knjige Andree Torniellija

Pri Založbi Družina so izšle Torniellijeve Božje ime je Usmiljenje, Jorge Mario Bergoglio in Escrivá, ustanovitelj Opus Dei.
Na Slovenskem knjižnem sejmu Založba Družina gosti dolgoletnega novinarja italijanskega dnevnika La Stampa in spletne strani Vatican Insider, Andrea Torniellija. Pogovor z njim bo v sredo, 23. novembra, od 17. do 19. ure v Klubu Cankarjevega doma.

Tornielli je tudi avtor številnih knjig o Janezu Pavlu II., Benediktu XVI. in papežih 20. stoletja. Pri Založbi Družina so izšle Božje ime je Usmiljenje, Jorge Mario Bergoglio: Frančišek: življenje, ideje, misli in Escrivá, ustanovitelj Opus Dei.


Božje ime je Usmiljenje

V knjigi Božje ime je Usmiljenje, se papež Frančišek v pogovoru z Andreo Torniellijem obrača neposredno k človeku in pojasnjuje razloge za razglasitev izrednega svetega leta usmiljenja. Knjiga je letos hkrati izšla v 86 državah sveta.

V pogovoru se sveti oče obrača na vsakega moškega in vsako žensko na našem planetu, in sicer v obliki preprostega, intimnega in neposrednega dialoga. Delo je posvečeno temi usmiljenja, ki je osrednjega pomena v njegovem nauku in njegovi osebni izkušnji človeka, duhovnika in pastirja. Knjiga tako predstavlja sintezo pontifikata papeža Frančiška.

»Usmiljenje bo vedno večje od vsakega greha. Nihče ne more postaviti meje odpuščajoči Božji ljubezni. Če le dvignemo pogled k njemu – proč od svojega popka in svojih ran – in se vsaj za špranjo odpremo delovanju milosti, Jezus iz naših grehov, iz tega, kar smo, iz našega niča, iz naše bede naredi čudeže,« je zapisal papež. Usmiljenje je temeljno, ker smo vsi ljudje grešniki in potrebujemo odpuščanje in milost, kar je še posebej pomembno zdaj, ko je človeštvo ranjeno, trpi zaradi več vrst suženjstva tretjega tisočletja, meni papež Frančišek. Pri tem k vojnam, revščini in socialni izključenosti dodaja še fatalizem in trdosrčnost.

Jorge Mario Bergoglio: Frančišek: življenje, ideje, misli

V knjigi Jorge Mario Bergoglio: Frančišek: življenje, ideje, misli je Tornielli povzel Frančiškovo življenje, odstop Benedikta XVI. in konklave ter razkril, kako gleda na svet in svoje poslanstvo ter kako razume svoj klic, naj služi Kristusu, njegovi Cerkvi in vsemu svetu. Odlična biografija ponuja ključ do razumevanja moža, ki je na presenečenje mnogih postal papež. Je zgodba o ponižnem pastirju v eni izmed največjih škofij na svetu, je zgodba o kardinalu, ki se vozi z avtobusom, se pogovarja z ljudmi in živi preprosto življenje. Je zgodba o tem, zakaj so kardinali katoliške Cerkve izvolili papeža, ki bo vodil Cerkev na pot obnove in očiščenja.

V uvodu je Andrea Tornielli zapisal:

»Izmed kardinalov, ki so bili 'papabili', sem Bergoglia najbolje poznal. Samo enkrat, februarja 2012, sem naredil z njim intervju za »Vatican Insider«, tematsko spletno stran »Stampe«, vendar sem imel že nekaj let priložnost, da sem ga srečeval ob njegovih redkih potovanjih v Rim. Večkrat sem govoril z njim o življenju Cerkve. Poznal sem in na svojem domu v Rimu tudi gostil očeta Pepeta, enega njegovih duhovnikov, ki oznanjajo evangelij v villas miserias, barakarskih naseljih Buenos Airesa.

Pri Bergogliu je name vedno naredila vtis globina njegovega pogleda vere, njegova ponižnost, besede, ki so bile sposobne doseči srca ljudi in jim dati začutiti objem božjega usmiljenja. Zgodilo se mi je, da sem mu predložil članke ali razmišljanja, ki sem jih objavil na blogu, pa tudi, da sem ga prosil za molitev. Na koncu vsakega srečanja je bila njegova nepogrešljiva prošnja: 'Moli zame, prosim te, da moliš zame ...'

Escrivá, ustanovitelj Opus Dei

V knjigi Escrivá, ustanovitelj Opus Dei je Andrea Tornielli predstavil precej natančen življenjepis španskega duhovnika Josemaríe Escrivája de Balaguerja, ki je ustanovil Opus Dei, eno najpomembnejših cerkvenih ustanov. Leta 1992 ga je Janez Pavel II. razglasil za blaženega, že deset let pozneje pa za svetnika. Prav omenjeni poljski papež je Opus Dei 28. novembra 1982povzdignil v osebno prelaturo.

Gre za preprosto predstavitev človeka, ki je v dobrih sedemdesetih letih svojega življenja (1902-1975) dozorel v junaka krščanskih kreposti. Zaokrožen portret od otroških let do zadnjih dni podrobno razkriva Escrivájevo karizmo in delo.


Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh