Zapri
Iskanje

Knjižni sejem: narazen, a vendarle skupaj

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 21. 11. 2020 / 19:14
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.11.2020 / 14:45
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Knjižni sejem: narazen, a vendarle skupaj

Knjižni sejem: narazen, a vendarle skupaj
36. Slovenski knjižni sejem bo virtualen, sodelovala bo tudi založba Družina.

Na e-SKS bo s petimi virtualnimi dogodki sodelovala tudi založba Družina. FOTO: Tatjana SplichalSlovenski knjižni sejem velja za najstarejši, največji in najpomembnejši dogodek naših založb. Z več kot stotimi razstavljavci in vsaj tristo spremljevalnimi dogodki je že 35 let »prostor navdiha in čudovitih sejemskih doživetij«, so zapisali organizatorji. Tudi za letošnjo izvedbo so založniki snovali vrhunski in raznolik program v prostorih Cankarjevega doma, epidemiološke razmere pa so organizatorje prisilile, da so vse sile usmerili v pripravo virtualnega, spletnega sejma, ki bo dogajanje prenesel v domove. Narazen, a vendarle skupaj je osnovno vodilo letošnjega tako drugačnega, posebnega sejma.

Virtualni, pogovori, nakupi

Splet, t. i. e-sejem, bo izhodišče, srečevališče in presečišče spletnih dogodkov ter virtualni prostor za nakupovanje knjig večine slovenskih založb. Vhod v e-cono bo s spletne strani sejma, zavihek e-sejem bo odprl dve možnosti: pregledovanje virtualnega kataloga sodelujočih 92 založb in njihovih programov, z možnostjo nakupa knjig, ter obisk spremljevalnih dogodkov, pogovorov, nastopov, panelov, podelitev nagrad, prenosov v živo … na spletni strani in YouTube kanalu vse dni sejma. Odprtje e-SKS bo v ponedeljek, 23. novembra, ob 18. uri, neposreden prenos prireditve bo na spletnem kanalu.

Alma Karlin vabi k branju

Likovna podoba e-SKS je narejena na osnovi ilustracije Huiqin Wang iz slikanice Milana Dekleve o Almi Karlin, ob 70. obletnici njene smrti. »Deklica, ki se ob oknu in globusu vzpenja po lestvi in v roki drži knjigo, simbolizira prizadevanja Slovenskega knjižnega sejma, da Slovenci postanemo narod bralcev, Slovenija pa država branja,« so zapisali organizatorji.
Na e-SKS bo s petimi virtualnimi dogodki sodelovala tudi založba Družina. Ob stripu o Baragi ilustratorja Damijana Stepančiča bodo otroci in odrasli pod avtorjevim vodstvom ustvarjali in spoznavali skrivnosti nastajanja ilustracij, o knjigi Bena Shapiroja Na pravi strani zgodovine se bomo pogovarjali s prevajalcem Dragom Ocvirkom, o knjigi SOS kristjanov pa z avtorico, Katalonko Pilar Rahola. Na posebnem dogodku bomo predstavili drobce iz monografije nadškofa Alojzija Šuštarja, ki je izšla ob 100. obletnici njegovega rojstva, o knjigi Dan pripoveduje dnevu pa se bomo o Očetu in očetovstvu pogovarjali z avtorjem p. Markom Ivanom Rupnikom.

Podeljena bo svetlobnica

Na zadnji dan sejma, v nedeljo popoldne, bomo razglasili zmagovalca literarne nagrade svetlobnica. Na razpis založbe Družina je do konca avgusta prispelo 19 izvirnih knjižnih, še neobjavljenih besedil: tri pesniške zbirke, štiri dramska besedila, zbirka esejev in 11 romanov. Strokovna komisija je izbrala tri nominirance, svoja dela so poslali pod naslovi in šiframi: Hvala za vijolice (šifra Breza), Pejsaži (Devinske2020RS), Sladoled za desert (Sladoled). Na virtualnem sejemskem dogodku bo razglašen zmagovalec, ki bo prejel nagrado 6000 evrov, besedilo pa bo v letu 2021 izšlo v knjižnem programu založbe Družina. Vabljeni k spremljanju e-SKS, datume in ure dogodkov bomo objavili na spletni strani.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh