Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ko praznujejo gospodinje

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 29. 07. 2020 / 06:33
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.07.2020 / 10:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ko praznujejo gospodinje

Ko praznujejo gospodinje

Danes obhajamo god zavetnice gospodinj, kuharic in delavk.

Foto: Oton Naglost


Na današnji godovni dan sv. Marte praznujejo vse gospodinje, kuharice in delavke. Na ta dan želimo opozoriti na pomen in poklic gospodinje, katerega vrednost je dandanes žal marsikdaj slabo zaznamovana, čeprav je kako nujno potreben in tudi zaželen. Dobra in gostoljubna gospodinja je srce doma in družine.

O sveti Marti

Zavetnica gospodinj je živela v Jezusovem času, v Betaniji nad Jeruzalemom s sestro Marijo in bratom Lazarjem. Jezus je v njihovo družino in hišo rad zahajal, saj je tam vedno našel pristno domačnost. Zanj je bil to kotiček, kamor se je vedno lahko zatekel, da si odpočije in je deležen gostoljubja.


Vir: Arhiv Družine

Marta je bila glava družine, gospodinja, ki mu je vedno z veseljem in veliko pozornostjo postregla in mu tako izkazala svojo vdanost in ljubezen. Marta, ki je vedno vdano stregla drugim, ni mogla razumeti svoje sestre Marije, ki se je usedla k Jezusovim nogam in ga poslušala. Zaradi posedanja mlajše sestre se je ujezila, Jezus pa ji je odvrnil: »Marta, Marta, skrbi in vznemirja te veliko stvari, a le eno je potrebno. Marija si je izvolila dobri del, ki ji ne bo odvzet.« (Lk 10,38–42)

Jezus jo je želel opozoriti, da je treba gostu (Bogu) ne samo postreči, pač pa mu tudi prisluhniti. Besede si je Marta dobro zapomnila, saj ob Lazarjevi smrti preseneti s svojo globoko vero v Božjega Sina in vstajenje od mrtvih.

O imenu in upodobitve

Ime Marta izhaja iz aramejskega imena, ki pomeni »gospa, gospodinja«. Sveto Marto upodabljajo kot preprosto ženo, največkrat s plaščem in ruto na glavi. njeni atributi so kuhalnica, posodica z mazilom oz. blagoslovljeno vodo, šop ključev. Včasih je ob njej zmaj, redkeje pa so upodobitve, ko drži v rokah rožni venec in knjigo.

V Sloveniji ji je posvečena le ena cerkev

Sveti Marti v čast so v 12. stoletju v mestu Tarascon na jugu Francije postavili cerkev, v kateri so častili njene relikvije. Tam je v veličastni kripti še danes njen sarkofag, a v njem ni kosti.
V Sloveniji ji je posvečena cerkev nekdanjega kapucinskega samostana v Kopru, podružnica župnije Marijinega vnebovzetja v Kopru, kjer je od aprila 1905 do septembra 1906 živel in spovedoval sv. Leopold Mandič.

Vir: druzina.si

Preberite tudi:
- Marta, Lazarjeva sestra
- Marta in Marija

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh