Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kočevje: danes dan žalovanja po nesreči v Melaminu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 24. 05. 2022 / 09:48
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.05.2022 / 10:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kočevje: danes dan žalovanja po nesreči v Melaminu
Največja tehnološka nesreča v Sloveniji se je zgodila v četrtek, 12. maja. FOTO: Občina Kočevje/Mitja Ofak

Kočevje: danes dan žalovanja po nesreči v Melaminu

V občini Kočevje je danes dan žalovanja po hudi industrijski nesreči v kemični tovarni Melamin pred dvanajstimi dnevi.

Po sklepu kočevskega župana dr. Vladimirja Prebiliča so zastave v občini danes spuščene na pol droga, ob 8.37 pa so se v znamenje minute molka oglasile sirene: ob tem času je 12. maja v tovarni prišlo do tragične eksplozije. Kočevski župan se je za dan žalovanja odločil iz spoštovanja do vseh, ki so v nesreči izgubili svojce, pa tudi tistih, ki so z nudenjem nesebične pomoči preprečili še hujše posledice nesreče. Župan je občane pozval, naj izobešene zastave ves dan visijo na pol droga, ob zvoku siren pa naj vsi za minuto prekinejo delo in dejavnosti ter se tiho spomnijo tragičnega trenutka.

FOTO: Facebook

Takoj po zvoku siren so se v Kočevju oglasili še zvonovi župnijske cerkve, s čimer je kočevski župnik Damjan Štih kočevske župljane povabil tudi k molitvi za žrtve nesreče v Melaminu in njihove svojce. Kot je zapisal na družbenem omrežju Facebook, vabilo ne velja zgolj danes, temveč tudi v prihodnje.


Preberite tudi: Mólimo za Kočevje!

Največja tehnološka nesreča v Sloveniji

Največja tehnološka nesreča v Sloveniji se je zgodila v četrtek, 12. maja: eksplozija je terjala življenja šestih ljudi, več je bilo ranjenih. Povzročila je milijonsko škodo, za seboj pa po besedah kočevskega župana dr. Prebiliča poleg razdejanja pustila tudi globoko travmo. Kriminalistična preiskava nesreče še ni zaključena.

Po besedah direktorja podjetja Srečka Štefaniča je bilo že takoj po nesreči jasno, da je do eksplozije prišlo zaradi mešanja nekompatibilnih snovi, pri čemer je prišlo do močne eksotermne reakcije in posledično tudi do eksplozije. Ta je žal terjala življenje Melaminovega delavca na pretakališču, šoferja kamiona in treh delavcev zunanjega elektroinštalaterskega podjetja, ki so bili slučajno v bližini dogodka. Dva delavca sta bila ob nesreči zelo hudo poškodovana in nemudoma prepeljana v Klinični center v Ljubljani, eden od njiju pa je teden dni po nesreči žal prav tako umrl.

Najverjetneje je prišlo do napake v eni odločitveni točki in ne gre za serijo človeških napak.

Velika verjetnost je, da je za nesrečo kriva človeška napaka: vsa prejeta dokumentacija in označbe na kontejnerski cisterni so bile pravilne, črpanje pa so kljub večstopenjskim varnostnim mehanizmom izvajali na mestu, ki je namenjeno drugi surovini, je pojasnil Štefanič. Najverjetneje je prišlo do napake v eni odločitveni točki in ne gre za serijo človeških napak, za natančnejšo oceno vzroka napake pa bo treba počakati na končno poročilo preiskovalcev.

Podjetje Melamin je po nesreči obiskalo več politikov, med njimi tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je pri iskanju rešitev napovedal državno pomoč, in predsednica novega sklica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki je napovedala, da bo v skladu s svojimi pristojnostmi in po svojih močeh skušala vplivati, da podjetje čim prej dobi denarno pomoč.

Nalaganje
Nazaj na vrh