Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kolesarske poti v okolici Rimskih Term

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 09. 07. 2009 / 10:04
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2021 / 13:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kolesarske poti v okolici Rimskih Term

Razgibana narava v okolici Rimskih Term tamkajšnje goste kar kliče k dejavnemu preživljanju dopustniških dni. Možnosti je res veliko: od kratkih sprehodov po bližnjem parku do celodnevnih potepanj po hribih nad Savinjo. Zelo zanimivi pa so tudi različno dolgi kolesarski izleti, na katere nas vabi kolesarski kotiček v hotelu Sofijin Dvor.

Čeprav je okolica Rimskih Toplic precej hribovita, se najdejo vmes tudi doline, ki omogočajo prijetno kolesarjenje. Najbolj slikovita je dolina Gračnice, v kateri po približno uri vožnje prispemo v Jurklošter. Tam so se pred več kot osmimi stoletji naselili kartuzijanski menihi, ki pa so že davno zapustili te kraje. Izlet do Jurkloštra smo v Družini predstavili že lansko poletje, zato bomo tokrat zavili v sosednjo dolino, po kateri teče potok Lahomnica.

Od Rimskih Term krenemo navzdol čez glavno cesto Zidani Most–Celje in naprej na drugo stran Savinje. Pri železniški postaji zavijemo v levo na ozko cesto, ki pelje nad reko in železniško progo. Na drevesih, ki rastejo ob strugi, ždijo sive čaplje. Tu in tam katera odleti do bližnje plitvine in si v upanju na slasten grižljaj namoči noge v kalni vodi. Po šestih kilometrih vožnje prispemo v naselje Marija Gradec. Na nizkem griču nad hišami vidimo slikovito cerkev karmelske Matere božje, ki slovi po skoraj pol tisočletja starih freskah.

Na bližnjem križišču zavijemo proti Šentrupertu. Kakšen kilometer za odcepom proti Vrhu nad Laškim opazimo na desni leseno ograjo in ob njej makadamsko pot. Ta nas kmalu pripelje do hiš, za katerimi se razprostira travnik. Za njim zapira dolino skalnata stena, čez katero pada sedem metrov visok slap Lahomniški sopot. V soparnem opoldnevu kar malce zmotimo tamkajšnji mir. Siva čaplja zamahne s perutmi in zabinglja z nogami ter v počasnih krogih odjadra pod nebo. Nad potokom se podijo kačji pastirji, debel curek vode pa enakomerno pada čez skalovje in burka gladino majhnega jezerca.

V naselju Mala Breza zavijemo proti Trobnemu Dolu. Cesta, ob kateri se menjavajo travniki in pasovi drevja, postane strmejša, vendar klanec ni nikjer tako hud, da bi morali sestopiti s kolesa. Na manjšem prevalu zavijemo proti Vrhu nad Laškim in se spustimo proti vasi Velike Grahovše. Pred nami se razgrne valovita planota, po kateri so raztresene hiše, gospodarska poslopja in njive. Ob cesti rahlo valovi pšenica, med katero se skrivajo beli cvetovi slaka.

Skozi Male Grahovše prispemo na Vrh nad Laškim. Cesta pelje tik mimo župnijske cerkve sv. Lenarta, ki stoji na razgledni vzpetini nad hišami. Pogled nam seže od Velikega Kozja južno od Rimskih Toplic do Maliča severno od Laškega, vsenaokrog pa je še polno drugih vzpetin, gozdov, travnikov, njiv in domačij. Na zahodu lepo vidimo tudi župnijsko cerkev sv. Miklavža v Lažišah, ki bo naslednja postaja na naši poti.



Vas zapustimo po asfaltni cesti, ki pelje proti zahodu. Ko ta zavije navzdol, pa nadaljujemo naravnost po lepem makadamu, ki nas skozi pas gozda pripelje v Lažiše. Na južnem robu vasi je zaselek Sv. Miklavž s podružnično osnovno šolo in cerkvijo. Tukaj je sredi 19. stoletja služboval duhovnik in ljudski pesnik Dragotin Ripšl, na katerega opozarja spominska plošča, ki so jo postavili ob stoti obletnici njegove smrti. Pod zaselkom zeva prepadno skalovje, ki ga lepo vidimo med spustom v dolino. Cesta je precej strma, zato smo kar naenkrat znova ob Savinji, ob kateri se vrnemo do Rimskih Term.

Izlet v dolino Lahomnice in na Vrh nad Laškim je le ena od zanimivih možnosti, s katerimi si lahko popestrimo dopust v Rimskih Termah. Primeren je tudi kot samostojen enodnevni izlet, ki ga lahko sklenemo s sprostitveno kopeljo, masažo in savno ali pa s prijetno večerjo v hotelu Sofijin Dvor.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh