Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koliko stane poroka?

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 09. 05. 2023 / 11:38
Oznake: Mladi, Poroka
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.05.2023 / 11:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Koliko stane poroka?
Stroške poroke s 60 svati poročna organizatorka ocenjuje med 12 in 15 tisoč evrov. FOTO: Pixabay

Koliko stane poroka?

Sezona porok je odprta. Čeprav je teh v primerjavi s preteklimi desetletji precej manj, cerkveni zvonovi še vedno naznanjajo veseli dogodek. Kako je s porokami danes in kolikšni so stroški organizacije slavja, smo povprašali poročno organizatorko ter mlade zakonske pare, ki so se poročili v zadnjih letih.

Poročni dan je za par pomemben dan v njunem življenju, zato si upravičeno želita, da bi bil dan čim bolj popoln. To vsekakor s seboj prinese tudi nekaj stresa, nervoze in živčnosti. Kako so se s tem spopadali so, vključno z vsemi zapleti, v oddaji Reflektor v lanski sezoni podelili trije mladi pari:  Urban in Eva Barbič, Jan in Katja Golob ter Timotej in Meta Mencin. V studiu pa so njihove izkušnje komentirali trije že malce dlje poročeni: poročna fotografinja Bernardka Rupnik, zakonski in družinski terapevt Luka Mavrič ter voditeljica Tina Martinec Selan.  


Manjše, a razkošnejše

Čas epidemije je vplival tudi na organizacijo poroke, v pokononskem času gre trend v smeri intimnejših porok, z manj svati. Velikih porok, ki so bile še pred nekaj leti povsem običajne, so danes vse redkejše, ugotavlja poročna organizatorka Tjaša Kunst Kališnik: »V pokoronskem času je več manjših, intimnih porok s 40 do 60 svati. Ne vabijo več toliko širšega sorodstva, poudarek je bolj na prijateljih.«

Razlog za to niti niso stroški, temveč želja para po manjši poroki, ki pa je za ceno tega lahko tudi bolj razkošna. A niti to ni nujno, veliko parov pogostitev pripravi v obliki preprostega piknika.

Sezona porok sega od maja do konca septembra, največ porok pa je v avgustu, kažejo podatki statističnega urada. V letu 2021 je bil zadnji poletni mesec edini mesec tistega leta, v katerem je bilo sklenjenih več kot tisoč zakonskih zvez. V zadnjih letih pred matičarja stopi med pet in šest tisoč parov letno. Od teh jih zakonsko zvezo pred Bogom sklene okoli tretjina.

Draginja tudi v poročni industriji

Poroka je finančni zalogaj. Na spletni strani enega od poročnih organizatorjev (ki ponuja tudi poročni kalkulator), navajajo, da se cena poroke z 80 svati v povprečju giblje okoli 10 tisoč evrov. Naša sogovornica Tjaša za povprečno poroko v letošnji sezoni s približno 60 svati v grobem stroške ocenjuje med 12 in 15 tisoč evri. Tudi poročni industriji podražitve niso prizanesle, cene so se dvignile za 15 do 20 odstotkov. Parom zato svetuje, da že v prvih pogovorih določijo svoj finančni načrt s prioritetami. 

Hkrati navaja, da je stroške z lastnim angažmajem mogoče tudi znižati. Kako so načrtovali svojo poroko in koliko so na koncu znašali stroški celotne organizacije so za prilogo Naša družina podelili tudi mladi zakonski pari. 

Mladi zakonci pravijo, da so za poroko odšteli od pet do 15 tisoč evrov. FOTO: Osebni arhiv P. in M. K.

Patricija in Matej Kunavar sta ena izmed tistih parov, ki so organizacijo morali podrediti ukrepom zaradi epidemije. Na cerkveno poroko sta povabila le najbližje sorodnike, za ostale so organizirali prenos preko YouTuba. Imeli so ločeni pogostitvi za nevestine in ženinove svate. Civilna poroka je sledila kasneje, po njej pa sta imela tudi večje slavje. »Stroškov je bilo od 7000 do 8000 €. Tak je bil že prvotni izračun, čeprav je bil narejen za eno poroko, imela pa sva dve poroki in tri ohceti.«

Monika in Bruno Štern sta z načrtovanjem poroke začela ob zaroki, to je leto prej. Večino stvar sta organizirala sama, za nasvete in pomoč prosila tudi družino in prijatelje. Na slavje sta povabila 80 svatov, stroški pa so skupno nanesli okrog 15.000 evrov, kar je bilo v skladu z njunimi pričakovanji. 

Mateja in Jan Šolar pa sta povedala, da sta na obred povabila več svatov, na slavje pa 50. »Kar se nama zdi kar idealna številka. Imela sva priložnost vsakemu nameniti nekaj časa, vseeno pa sva se lahko posvetila drug drugemu.« Dodala sta še, da si nista želela preveč razkošne in razsipne poroke, končni stroški so nanesli na dobrih 5000 evrov. Pri tem sta veliko stvari porazdelila med svate in prijatelje, tudi glasbo in snemanje.

Kupi v trgovini

Poroka … in potem?
Medosebni odnosi
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh