Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kolumbija: evtanazija dveh ne smrtno obolelih oseb

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 12. 01. 2022 / 00:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.01.2022 / 18:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kolumbija: evtanazija dveh ne smrtno obolelih oseb
Kolumbijsko ustavno sodišče je julija lani odredilo, da so lahko evtanazije deležne tudi osebe, ki ne trpijo za smrtonosno boleznijo. FOTO: Tatjana Splichal

Kolumbija: evtanazija dveh ne smrtno obolelih oseb

V razmiku 24 ur so v Kolumbiji minuli konec tedna evtanazirali prvi dve osebi v državi, ki nista bili smrtno oboleli.

Víctorja Escobarja so evtanazirali 7. januarja. Po navedbah britanskega BBC je »Escobar trpel za kronično obstruktivno boleznijo pljuč in zvišanim krvnim tlakom, leta 2008 pa je doživel dve srčni kapi. Imel je težave z mobilnostjo in je za vsakdanje življenje potreboval dodaten kisik. Po prometni nesreči v mladosti je prestal tudi tri operacije na hrbtenici.«

Martha Liria Sepúlveda Campo, ki je bolehala za amiotrofično lateralno sklerozo ali Lou Gehrigovo boleznijo, je bila evtanazirana 8. januarja.

Martha Sepúlveda zaradi ALS ni mogla premikati nog, vendar njeno življenje zaradi tega ni bilo ogroženo.

Kolumbijsko ustavno sodišče je julija lani odredilo, da so lahko evtanazije deležne tudi osebe, ki ne trpijo za smrtonosno boleznijo, če resnično trpijo zaradi zdravstvenega stanja, ki je resno in neozdravljivo, ali pa zaradi hude telesne poškodbe.

Primer Marthe Sepúlveda je pritegnil precej medijske pozornosti. Sepúlvedova zaradi ALS ni mogla premikati nog, vendar njeno življenje zaradi tega ni bilo ogroženo.

Sodnik je 27. oktobra odločil, da se postopki za evtanazijo lahko nadaljujejo, potem ko jih je nadzorno telo v začetku meseca ustavilo. Sodnik Omar Vásquez Cuartas je razsodil, da Kolumbijski inštitut za bolečino (IPS Incodol) krši »temeljno pravico Marthe Sepúlveda do dostojanstvene smrti, dostojnega življenja, svobodnega osebnostnega razvoja in človekovega dostojanstva«.

Sepúlvedova naj bi bila evtanazirana že 10. oktobra, vendar so z omenjenega inštituta IPS Incodol dan pred tem sporočili, da se je interdisciplinarni znanstveni odbor za pravico do dostojanstvene smrti »soglasno odločil za ustavitev postopka«. Pri Incodolu so pojasnili, da so zahtevo Marthe Sepúlveda »še enkrat preučili ter natančno in podrobno razčlenili« in enoglasno sprejeli odločitev, »da postopek evtanazije prekinejo«.

Smrt, ki jo povzroči samomor z dejavno pomočjo ali evtanazija, ni združljiva z našo razlago dostojanstva človekovega življenja, medtem ko za paliativno oskrbo to lahko nedvomno trdimo.

Škof Francisco Ceballos iz Riohache, ki je tudi predsednik Komisije za spodbujanje in zaščito življenja pri Kolumbijski škofovski konferenci, je v začetku lanskega oktobra objavil video sporočilo, v katerem je neposredno nagovoril Sepúlvedovo in jo prosil, naj prekliče svojo odločitev.

»Kot duhovnik Katoliške cerkve želim z vsem spoštovanjem in veliko ljubezni sestri Marthi pokazati, da ni sama, da je Bog življenja vedno z nami. Da s svojimi težavami lahko najde smisel presežnega, če vse skupaj postane klic k Ljubezni, ki zdravi, k Ljubezni, ki prenavlja, k Ljubezni, ki odpušča,« je dejal škof.

»Martha, vabim te, da še enkrat trezno premisliš o svoji odločitvi,« je spodbudil trpečo ženo, »po možnosti, če to okoliščine dopuščajo, umaknjena od nadlegovanja medijev, ki niso oklevali in so tvojo bolečino in bolečino tvojih bližnjih izkoristili za oglaševanje evtanazije, v državi, ki jo že tako globoko zaznamuje nasilje.«

Škof iz Riohache je v svojem sporočilu pojasnil, da »v skladu z našimi najglobljimi krščanskimi prepričanji smrt v nobenem primeru ne more biti odgovor na bolečino in trpljenje«. Poudaril je, da »smrt, ki jo povzroči samomor z dejavno pomočjo ali evtanazija, ni združljiva z našo razlago dostojanstva človekovega življenja, medtem ko za paliativno oskrbo to lahko nedvomno trdimo«.

Nalaganje
Nazaj na vrh