Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kolumbijska Cerkev pozdravlja sporazum med vlado in uporniki

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 31. 05. 2013 / 07:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kolumbijska Cerkev pozdravlja sporazum med vlado in uporniki

Predsednik Kolumbijske škofovske konference, kardinal Salazar, upa na skorajšnje nadaljne rezultate.

Katoliška Cerkev v Kolumbiji pozdravlja prvi delni uspeh pogajanj med vlado in gverilsko organizacijo FARC, je poročala nemška katoliška agencija KNA. Prvi sporazum po doslej šest mesecev trajajočih pogajanjih je razlog za 'veliko veselje'. Zdaj Kolumbijci pričakujejo 'skorajšnje nadaljne rezultate', je v pogovoru za tamkajšnji časnik 'El Tiempo' pojasnil predsednik Kolumbijske škofovske konference, kardinal Ruben Salazar.

Minulo nedeljo so pogajalci predsednika Juana Manuela Santosa in levičarske gverilske organizacije FARC v kubanski prestolnici Havani dosegli sporazum o razdelitvi zemlje izgnanim in upornikom. Kardinal Salazar je ob tem dejal, da Cerkev po podpisu sporazuma upa na 'učinkovito politiko agrarnega razvoja'. Ta bo moral dati prednost 'zakonitim interesom in pravicam malih kmečkih družin'. Kardinal je obenem pozval člane organizacije FARC, naj dokončno odložijo svoje orožje. Nikoli več ne bi smeli neke ideje uveljavljati z nasiljem orožja, je pojasnil kardinal in nadškof v Bogoti.

Mirovna pogajanja med kolumbijsko vlado in predstavniki organizacije FARC so se pričeli sredi lanskega oktobra v norveški prestolnici Oslo in se odtlej v etapah nadaljevali v Havani. Kolumbija je pripravljena organizacijo FARC po sprejemu določenih kompromisov priznati kot politično stranko. Gverilska organizacija, ki je bila ustanovljena leta 1964, z okoli 9.200 borci in borkami velja za največjo latinskoameriško uporniško organizacijo. Očitajo ji hude kršitve človekovih pravic. Evropska Zveza jo uvršča med teroristične organizacije.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh