Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Komentar: Macron in bogokletstvo

Za vas piše:
Bogdan Vidmar
Objava: 09. 11. 2020 / 15:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.11.2020 / 08:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Komentar: Macron in bogokletstvo

Komentar: Macron in bogokletstvo

Kristjanom in muslimanom je skupna vera v enega Boga, pa tudi spoštovanje do Jezusa in Marije.

Sem za pogovor z muslimani, za iskanje skupnih vrednot in dogovor o medsebojnem spoštovanju. FOTO: Tatjana Splichal



Priča smo vedno večjim polarizacijam in napetostim v svetu, tudi povečanemu številu islamističnih terorističnih napadov v Evropi in zaostrovanju odnosov med Francijo in Turčijo. V tem razmišljanju ne nameravam presojati različnih spopadov med Francijo in Turčijo. Vsekakor se je potrebno boriti – če je treba, tudi z orožjem – proti okrutnemu islamističnemu terorizmu, nasilnim turškim vojaškim pohodom, genocidu nad Armenci, pa tudi za pravico do svobode govora, ki pa ima tudi svoje meje.

Ne strinjam pa se z arogantnimi izjavami francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki se namerava proti islamizmu boriti z zagovarjanjem neomejene svobode in v imenu pravice do bogokletstva ter norčevanja iz Mohameda in muslimanov. S tem poklanja islamskemu terorizmu najmočnejše orožje in zliva bencin na že razplamtele strasti sovraštva do Zahoda, islamizmu podarja moralno opravičilo in spodbuja rekrutacijo fanatikov. Obenem povzroča razkol med Evropejci. Niti na levem političnem polu vsi ne soglašajo s takimi stališči. Vprašanje je, kako bi mediji poročali, če bi terorističen napad izvedel katoličan, a ko je šlo za teroristične napade muslimanov, se je poudarjalo, da tega ne smemo pripisovati islamu. Je Macron stopil na drugi breg?

Mnogi smo leta 2015, ko so bili v pariškem atentatu ubiti urednik in več karikaturistov tednika »Charlie Hebdo«, v nasprotju s 50 državniki, med katerimi so bili tudi slovenski, nasprotovali geslu »Jaz sem Charlie«.


Avtor komentarja je duhovnik in publicist mag. Bogdan Vidmar. FOTO: Tatjana Splichal


Francija in Evropa, ki podpira Macronovo stališče do blasfemije, pa tudi kristjani, če se s tem strinjamo in temu ne nasprotujemo, ne bomo ušli kazni. Nemški zunanji minister Heiko Maas in vodja zunanje politike EU Josep Borrell sta Macronu izrazila solidarnost, kritizirala pa ostre besede turškega predsednika Erdogana. Po mojem prepričanju bi morala Maas in Borrell opozoriti tudi na nesprejemljive besede Emmanuela Macrona, ki je v sebi protisloven, saj se hoče boriti proti islamističnemu terorizmu, sam pa zagovarja blasfemijo, ki je »duhovni terorizem«. Ni res, da vsi odobravamo blasfemične karikature. Kot kristjani se s tem nikakor ne bi smeli strinjati. Norčevanje iz Jezusa, Mohameda ali katerega koli drugega verskega ustanovitelja nikakor ne bi smela biti vrednota. Če je to »evropska vrednota«, taki Evropi nasprotujem. S tem nisem proti Evropi in EU, sem proti satanistično-totalitaristični Evropi, ki ne ščiti verske svobode. Pričakujem, da se vsaj politiki, ki se pred volitvami sklicujejo na to, da so kristjani, odločno opredelijo do Macronovih izjav. Prav tako verski voditelji.

Tudi zaradi dobrobiti muslimanov, podobno kot generalni sekretar Svetovne muslimanske lige, Muhammad bin Abdul Karim Issa, podpiram kritičen odnos do islamizma, ki so ga dominantni mediji v preteklosti sprevrženo označevali za »islamofobijo«. A sem istočasno za pogovor z muslimani, za iskanje skupnih vrednot in dogovor o medsebojnem spoštovanju. Pri tem ne smemo zapasti v verski relativizem, v zanikanje lastne identitete in si zatiskati oči pred velikimi razlikami, ki so med nami. Za muslimane Jezus Kristus iz Nazareta ni učlovečeni Bog, ampak le prerok, ki je delal čudeže. Njegova mati Marija ni Božja Mati, temveč le najlepša žena v zgodovini človeštva. Marsikaj pa nam je tudi skupnega. Milijoni muslimanov se v življenju trudijo in so dobri ljudje. Kristjanom in muslimanom je skupna vera v enega Boga, pa tudi spoštovanje do Jezusa in njegove matere Marije. Obstajajo celo muslimani, ki sledijo karizmam krščanskih duhovnih gibanj, se zanimajo za fatimska prikazovanja, gojijo pobožnost do Marijinega Brezmadežnega Srca … Mediji kdaj poročajo o tem?

Kaj nas čaka? Državljanske vojne? Dolgotrajna svetovna vojna? Razdelitev Evrope in Amerike na sekularistične, krščanske in muslimanske države? Bodo muslimani kristjane v nekaterih evropskih državah osvobodili izpod sekularističnega totalitarizma?
_ _ _

*Avtor komentarja je duhovnik in publicist mag. Bogdan Vidmar.*

*Ostali prispevki avtorja TUKAJ.*

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh