Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Komentar: Novih duhovnih poklicev ne bo, dokler …

Za vas piše:
Luka Mavrič
Objava: 21. 04. 2021 / 15:39
Oznake: Cerkev, Družba, Mnenja
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.07.2021 / 10:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Komentar: Novih duhovnih poklicev ne bo, dokler …

Komentar: Novih duhovnih poklicev ne bo, dokler …

Duhovniški poklic se oblikuje v družini, ki razume, da se sreča skriva v služenju.

Kako lahko služimo Bogu, ki ga ne moremo videti? Jezus pravi, da tako, da služimo bližnjemu. FOTO: Tatjana Splichal


Z nedeljo Dobrega pastirja se zaključuje teden molitve za duhovne poklice. Pri tem mislimo na službeno duhovništvo in posvečeno življenje. Za ta pogumni korak se mlad človek odloči, ko v Bogu najde vir svoje sreče.

Ker pa smo v letu družine, si drznem trditi, da mlad človek ne more sam priti do te izkušnje in spoznanja. Če že, je to bolj izreden Božji poseg. Do tega pride namreč v družini, kjer je Bog izvir njihove sreče, ker so starši prvi odgovorili na Božji klic.

Na svetovnem srečanju družin l. 2015 v Filadelfiji je pastor dr. Rick Warren spregovoril o izviru sreče za človeka in za družino. Kdaj so družine zares polne veselja? Ko razumejo naslednje stvari.

Takšna družina razume, da jih Bog ljubi. On nas je ustvaril, ker nas je hotel. Bog uživa v ljubezni do nas. Naš problem ni v tem, da mi ne ljubimo Boga dovolj, ampak da ne razumemo, da nas On ljubi. Če to razumemo, ne moremo ne ljubiti Boga. On nas ljubi ne glede na to, kakšni smo in kako nepopolna je naša družina.


Avtor kolumne je Luka Mavrič z Urada za družino pri Nadškofiji Ljubljana. FOTO: Tatjana Splichal


Cilj družine kot domače Cerkve je, da vsakemu članu pomaga razumeti namen, ki ga ima Bog z njim. Človek si ne more sam dati smisla, ker nihče sebe ne ustvari sam. Kdor hoče odkriti svoj namen, se mora pogovarjati s svojim Izumiteljem – Stvarnikom. Vse ima svoj pomen v Kristusu. Ustvarjeni smo od Boga in za Boga. Ne gre zame, vse se vrti okoli Boga. On ima dolgoročne načrte z nami.

Družina je srečna, ko razume, da je njen namen graditi značaj, osebnost. V nebesa ne bomo vzeli s seboj ne denarja, ne lastnine, ne nazivov … Vzeli bomo svoj značaj, osebnost. Ko preučujemo in premišljujemo značaj Jezusa Kristusa, nam on pomaga pri oblikovanju našega karakterja.

Duhovniški poklic se oblikuje v družini, ki razume, da se sreča skriva v služenju. Kako lahko služimo Bogu, ki ga ne moremo videti? Jezus pravi, da tako, da služimo bližnjemu: »Nosite bremena drug drugemu.«

Ko družina v svoje središče povabi Boga, že izpolnjuje svoje poslanstvo, čeprav ostaja nepopolna. Bog nas je na ta svet postavil zato, da ga spoznamo, da se ga naučimo ljubiti, da se naučimo služiti mu in da ga delimo. Deliti ga je naše poslanstvo. Da vsem povemo dobro novico o Božji milosti. So namreč ljudje, ki ne bodo nikoli slišali dobre novice o njem, in mi – družine – smo edina Biblija, ki jo bodo nekateri kadarkoli brali.
_ _ _

*Kolumna je bila objavljena v novi Naši družini (17/2021).*

*Naša družina na facebooku TUKAJ.*

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh