Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Komisija proti pranju denarja preverja vatikanske urade

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 01. 10. 2020 / 11:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 01.10.2020 / 12:02
Ustavi predvajanje Nalaganje

Komisija proti pranju denarja preverja vatikanske urade

Vatikan so obiskali člani odbora strokovnjakov Moneyval.

Foto: Vatican Media

V Vatikanu se je včeraj začel obisk odbora strokovnjakov Sveta Evrope za ocenjevanje ukrepov odkrivanja in preprečevanja pranja denarja ter financiranja terorizma (Moneyval), poroča Radio Vatikan.

Kot je Tiskovni urad Svetega sedeža zapisal v sporočilu za javnost, je tokratni obisk v okviru petega kroga ocenjevanja, za katerega so se dogovorili leta 2019, postopoma pa ga izvajajo v vseh državah članicah, ki pripadajo skupini Moneyval. Osrednji cilj tokratnega ocenjevanja je učinkovitost zakonodajnih in organizacijskih sredstev, ki so jih članice v zadnjih letih uporabljale za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma. Koledar obiskov določi odbor Moneyval in ni povezan z notranjim dogajanjem v posameznih državah.

V sporočilu za javnost je še zapisano, da je tokratno ocenjevanje Svetega sedeža del rednega procesa, ki se je začel s prvim obiskom odbora leta 2012. Temu je sledilo sprejetje Poročila o vzajemnem ocenjevanju 4. julija 2012, nato pa 9. decembra 2013 Prvo poročilo o napredkih, 8. decembra 2015 Drugo poročilo o napredkih in 6. decembra 2017 Tretje poročilo o napredkih.

Odbor Moneyval je doslej že ocenil Albanijo, Andoro, Armenijo, Češko, Gibraltar, Latvijo, Litvo, Madžarsko, Malto, Otok Man, Moldavijo, Slovenijo, Srbijo in Ukrajino. Člani odbora so obisk Svetega sedeža združili z obiskom v Republiki San Marino.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh