Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Konec sveta letos odpade

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 18. 12. 2012 / 09:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Konec sveta letos odpade

Avstrijska zgodovinarka in fizik zavračata napovedi o koncu sveta po majevskem koledarju: »Gre zgolj za začetek novega obdobja«.

Konca sveta, ki naj bi ga napovedala majevska civilizacija, vendarle ne bo – omenjena apokalipsa temelji na površinskih razlagah dejstva, da se majevski koledar zaključi z datumom 21. december 2012. Glede tega se strinjajo številni pravi znanstveniki, za razliko od samooklicanih, ki so svetu predstavili 'usodne prerokbe'. Mednje sodita tudi avstrijska zgodovinarka Martina Kaller-Dietrich in fizik Arnold Hanslmeier, ki sta svoje strokovno znanje predstavila tudi v cerkvenem okviru.

Martina Kaller-Dietrich predava zgodovino na dunajski univerzi. Po njenih besedah je dokaj preprosto pojasniti, kaj naj bi se po majevskih predstavah zgodilo 21. decembra 2012: takrat se zaključi določen koledarski cikel. »Povsem običajna stvar, kajti po njem se preprosto prične nov cikel«, pojasnjuje zgodovinarka in izvedenka za latinskoameriško kulturo v pogovoru za frančiškansko revijo 'antonius'. Maji so imeli lastno, ciklično predstavo o času, kamor so sodile tudi prerokbe. Številni njihovi zapisi pa so bili v zgodovini s časom uničeni.

Edini v celoti ohranjeni majevski zapis naj bi bil 'Dresdenski kodeks', k se zaključi z napovedmi o naravnih katastrofah in silovitih padavinah, kar po besedah Kaller-Dietrichove ni nič nenavadnega. »Težava je v tem, da ljudi tisto malo dejstev, ki obstajajo o Majih, pomešajo z lastno domišljijo.« Trenutno aktualne napovedi o koncu sveta so denimo pravi raj za nekatere podjetneže, ki na to temo pospešeno prirejajo seminarje in pri ljudeh zbujajo strah.«

»Trenutno ni na obzorju ničesar, kar bi nas lahko ogrožalo.« Tako pa pojasnjuje Arnold Hanslmeier z graškega inštituta za fiziko, ki je pomiril udeležence prireditve 'Dolga noč Cerkva' v avstrijski prestolnici. V predavanju z naslovom 'Znanje, ki nas presega – konec sveta leta 2012?' je strokovnjak zavrnil napovedi, da bo 21. decembra letos konec sveta, kakršnega poznamo. Z znanstvenimi utemeljitvami in obilico humorja je avstrijski fizik na stvarna tla postavil vse privržence ameriškega katastrofičnega filma '2012' režiserja Rolanda Emmericha.

Zemlji nevarnosti ne predstavljajo današnji 'apokaliptični jezdeci', morda prej asteroidi, ki krožijo okoli našega planeta. »Teh je vedno dovolj«, pojasnjuje Hanslmeier. »Pomislimo le na izumrtje dinozavrov zaradi udara asteroida pred 65 milijoni let.« Pred okoli tremi milijardami let in pol pa je ob trku Zemlje z enim od planetov nastal naš Mesec.

Nazadnje je bil v vesolju opažen predmet, ki bi se Zemlji lahko nevarno približal leta 2029, 'pa smo tudi pri tem že precej omilili svarila', poudarja Hanslmeier: »Torej trenutno na obzorju resnično ni ničesar, kar bi nas lahko ogrožalo.«

Scenarije o koncu sveta iz različnih religij avstrijski fizik predstavlja v svoji knjigi z naslovom 'Kozmične katastrofe – konci sveta z vidika znanosti'. Knjigo je 'preprosto moral napisati, saj je na to temo slišati toliko nesmiselnih reči, da bodo nekateri ljudje počasi izgubili ves razum.'

Foto: splet

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh