Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenski izseljenski duhovniki: Kjer je bratstvo, tam je življenje

Za vas pišejo:
A. J., M. M.
Objava: 20. 03. 2023 / 05:00
Oznake: Duhovnik, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.03.2023 / 13:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenski izseljenski duhovniki: Kjer je bratstvo, tam je življenje
FOTO: osebni arhiv Antona Jamnika

Slovenski izseljenski duhovniki: Kjer je bratstvo, tam je življenje

Od 13. do 16. marca je v Armstorfu pri Műnchnu potekala 132. pastoralna konferenca Zveze slovenskih izseljenskih duhovnikov, diakonov in pastoralnih sodelavcev v Evropi. Zbranim duhovnikom in diakonu se je pridružil tudi škof Anton Jamnik, ki je pri Slovenski škofovski konferenci odgovoren za pastoralo Slovencev v zamejstvu in po svetu.

Ob predstavitvi dejavnosti naših duhovnikov po Evropi je bilo mogoče zaznati podobne skrbi in izzive, kot jih srečujemo tudi v Sloveniji in drugod po svetu.

Evropa je poklicana, da išče svojo dušo

»Veliko upanje za prihodnost naših občestev so vedno bolj dejavni laiki, ki se na različne načine vključujejo v pastoralno dejavnost. Po zakramentu svetega krsta je prav vsakdo poklican, da je misijonar upanja, veselja, solidarnosti, predvsem pa priča vere v okolju, kjer se navidezno zdi, da ni prostora za Boga. Sodobna Evropa je poklicana, da išče svojo dušo, da raste iz svojih krščanskih korenin, da ne bo samo neko ekonomsko združenje, ampak Evropa, o kateri je »sanjal« Robert Schuman, torej Evropa, kjer se spoštuje človeško življenje od spočetja do smrti, človekovo dostojanstvo, svobodo, pravice, da bo Evropa solidarnosti in odgovornosti za naše bližnje«, je poudaril Jamnik.

FOTO: osebni arhiv Antona Jamnika

Na letošnji pastoralni konferenci so bile tudi volitve novega vodstva Zveze slovenskih izseljenskih duhovnikov, diakonov in pastoralnih sodelavcev v Evropi ter Zveze Rafael (obe zvezi imata isto vodstvo). Izvoljeni so bili naslednji duhovniki:

  • Izidor Pečovnik, predsednik (iz Berlina se bo preselil v Műnchen)
  • David Taljat, tajnik (podpredsednik)
  • Aleš Kalamar, blagajnik
  • Zvone Štrubelj in Zvone Podvinski, nadzornika

Novemu vodstvu na pot: »Pustite se navdihovati Svetemu duhu«

Škof Jamnik se je naprej zahvalil dosedanjemu vodstvu, ki je na čelu z msgr. Janezom Pucljem svoje poslanstvo opravljajo z veliko odgovornostjo in srčno predanostjo pri povezovanju med duhovniki in hkrati skrbi za rojake v Evropi. Novemu vodstvu pa je zaželel, da se vedno znova pusti navdihovati Svetemu Duhu, Duhu edinosti, bratstva ter da bi s posebnim žarom bili vedno v službi bratom in sestram.



Nalaganje
Nazaj na vrh