Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Konferenca združenja Europassion na Češkem

Za vas piše:
Aleksander Igličar
Objava: 13. 06. 2023 / 06:55
Oznake: Cerkev, Kultura, Maša, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.06.2023 / 10:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Konferenca združenja Europassion na Češkem
Utrinek iz pasijonske uprizoritve. FOTO: Aleksander Igličar

Konferenca združenja Europassion na Češkem

Od četrtka, 8. junija, do nedelje, 11. junija 2023, je v češkem mestu Horice na Šumave, ki se nahaja na jugu države 20 km južno od Češkega Krumlova ob meji z Avstrijo, potekala 39. letna konferenca združenja Europassion, ki združuje 92 pasijonskih krajev iz 16 evropskih držav.

Srečanja evropskih pasijoncev se je udeležilo prek 220 udeležencev, med njimi tudi devet predstavnikov združenja Pasijonski veter, ki povezuje slovenske pasijonce, in trije predstavniki Občine Škofja Loka.

V petek so si udeleženci ogledali znamenitosti Češkega Krumlova, ki leži ob naravnih meandrih reke Vltava. Zaradi izjemne ohranjenosti starega mestnega jedra je mesto od leta 1992 vpisano na Unescov seznam svetovne nepremične dediščine. V soboto dopoldan je bila letna skupščina združenja Europassion, ki je bila posebna. Po tridesetletnem vodenju združenja je namreč svoje poslanstvo zaključil Josef Lang iz nemškega Auersmacherja, delovanje v vodstvu združenja od začetka leta 1990 pa je končal tudi Franz Miehl iz avstrijskega St. Margarethna. Udeleženci so se z dolgim stoječim aplavzom zahvalili za njuno dolgoletno neumorno delovanje. Za novega predsednika združenja je bil izvoljen Thomas Hummel iz nemškega Salmünstra, za predstavnico slovenskih in hrvaških pasijonov pa je bila ponovno imenovana Andreja Megušar, koordinatorica Pasijonskega vetra.

V soboto popoldan je blizu pasijonskega gledališča v Horicah opat starodavnega cistercijanskega samostana iz bližnjega kraja Vyšši Brod (samostan je bil ustanovljen leta 1259) blagoslovil obeležje ob 130. obletnici postavitve lesenega pasijonskega gledališča in obnovljen križev pot ob nekdanji Marijini kapeli na bližnjem hribu. Po blagoslovitvi je bila v gledališču svečana sveta maša, ki sta jo ob somaševanju drugih duhovnikov darovala nadškof iz Čeških Budjejovic in škof iz Češkega Krumlova. Po sveti maši so predstavniki madžarske manjšine iz mesta Csiksomlyo v Romuniji kot gostitelji srečanja Europassiona leta 2024 prevzeli leseno statuo Europassiona.

Prvi pasijon so v Horicah (nem. Höritz) uprizorili leta 1713. Na tem območju je takrat živelo večinoma nemško govoreče prebivalstvo (t. i. Sudetski Nemci), ki so pasijon redno uprizarjali do leta 1936. Pasijon v Horicah je bil poleg pasijona v zahodnobavarskem kraju Oberammergau najbolj prepoznan pasijon s srednji Evropi. Kor zanimivost omenimo, da je bil pasijon leta 1897 posnet s filmsko kamero, kar je prvi posnet film v srednji Evropi. Kot že omenjeno, so leta 1893 postavili veliko pokrito pasijonsko gledališče, ki so ga Nemci med drugo svetovno vojno uporabljali za skladišče, češki komunisti pa po vojni kot hlev za ovce. Pasijonsko gledališče se je porušilo leta 1964.

Po drugi svetovni vojni so bili Sudetski Nemci pregnani iz teh krajev, a je bil zaradi močne pasijonske tradicije pasijon v češkem jeziku uprizorjen še v letih 1946 in 1947, nato pa je komunistična oblast njegovo uprizarjanje prepovedala. Ob močni podpori avstrijskih in nemških pasijoncev je bil pasijon ponovno uprizorjen leta 1993, seveda v češkem jeziku. Od tedaj naprej ga redno letno uprizarjajo v odprtem gledališču v gozdu, kjer je prostora za okrog 300 gledalcev. V pasijonu nastopa nekaj manj kot 60 igralcev, vsako leto pa pripravijo tri ponovitve. Naravna kulisa dreves, grmovja in praproti omogoča posebne prizore in doživetja. Stalno uprizarjanje pasijona je velik zalogaj za kraj, ki ima okrog 850 prebivalcev. Glavni nosilec, predsednik pasijonskega društva in tudi igralec je Miro Kutlak. Pasijon si je ogledal tudi frančiškan p. Andraž Arko, ki se je zaustavil na poti na srečanje frančiškanov v Pragi.

Kupi v trgovini

Pasijon ubogih
Molitveniki
8,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh