Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Konferenca združenja Europassion v Esparregueri

Za vas piše:
Aleksander Igličar
Objava: 09. 03. 2022 / 10:05
Oznake: Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.03.2022 / 07:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Konferenca združenja Europassion v Esparregueri
Razširjeno predsedstvo združenja Europassion (z leve): Aleksander Igličar, Andreja Megušar, Thomas Hummel, Flavio Sialino, Josef Lang, Jordi Ros i Mas, Franz in Wolfgang Miehl. FOTO: Osebni arhiv

Konferenca združenja Europassion v Esparregueri

V začetku marca je bila v katalonskem mestu Esparreguera, ki se leži 30 km severozahodno od Barcelone, 38. letna konferenca združenja Europassion, ki združuje nekaj manj kot 90 pasijonskih mest in krajev iz 16 evropskih držav.

Združenju Europassion se je leta 2007 pridružila Občina Škofja Loka s Škofjeloškim pasijonom in leta 2018 pasijonsko združenje Pasijonski veter, ki povezuje vse slovenske pasijonce pod duhovnim vodstvom loških bratov kapucinov.

130 udeležencev iz 10 držav

V Esparregueri se je po dveh odpadlih srečanjih zaradi koronavirusa (nemški Tirschenreuth, Škofja Loka) zbralo okrog 130 udeležencev iz desetih evropskih pasijonskih krajev, med njimi so bili tudi predstavniki občine Škofja Loka in dvanajst predstavnikov Pasijonskega vetra iz Ribnice in Škofje Loke.

Nadškof Barcelone Joan Josep Omella in mag. Aleksander Igličar. FOTO: Osebni arhiv

Obisk nadškofije in parlamenta

Prvi dan srečanja je uradna delegacija Europassiona obiskala nadškofijo Barcelona, kjer jo je sprejel nadškof Joan Josep Omella. Ob koncu srečanja je mag. Aleksander Igličar, član razširjenega predsedstva Europassiona, v imenu ljubljanskega nadškofa dr. Stanislava Zoreta nadškofu izročil priložnostno darilo. Delegacija je obiskala tudi katalonski parlament, kjer jih je nagovorila predsednica Laura Borras.

 Predsednica katalonskega parlamenta Laura Borras. FOTO: Osebni arhiv

Drugi udeleženci so obiskali kraj Manresa, saj se letos spominjamo 500. obletnice spreobrnjenja svetega Ignacija Lojolskega. V tamkajšnji cerkvi, ki je postavljena nad votlino, v kateri je premišljeval sveti Ignacij Lojolski, je pater Marko Rupnik s sodelavci Centra Alleti marca 2021 postavil obsežne mozaike v skupnem obsegu okrog 550 m, ki teološko izhajajo iz Ignacijevih besedil.

Notranjost cerkve nad votlino sv. Ignacija Loyolskega z mozaiki patra Marka Rupnika. FOTO: Osebni arhiv

Popoldne so si udeleženci ogledali znameniti benediktinski samostan Montserrat, katerega začetki segajo v 9. stoletje. Romarje že dolga stoletja blagoslavlja črna Marija z detetom Jezusom v naročju, ki je zavetnica Katalonije.

Samostan Montserrat. FOTO: Osebni arhiv

V soboto dopoldan so predstavniki pasijonskih mest imeli formalno letno skupščino združenja, zvečer pa so v Pasijonskem gledališču v Esparregueri, ki sprejme okrog 1.300 udeležencev, uprizorili pasijon, katerega začetki segajo v leto 1611.

Prizor iz pasijona. FOTO: Osebni arhiv

V pasijonu nastopa okrog 300 igralcev, ki jih spremlja orkester in pevski zbor. Vsi sodelujoči so prostovoljci, kar se med pasijonsko uprizoritvijo nedvoumno kaže v srčnosti, ki žari iz njihovih besed, glasbe in src.

Pasijonsko gledališče v Esparregueri. FOTO: Osebni arhiv

V nedeljo pred odhodom so se udeleženci zbrali pri sveti maši, ki jo je daroval krajevni škof. Na koncu maše so leseno skulpturo Marije, ki je duhovni simbol združenja Europassion, prevzeli pasijonci iz češkega mesta Horice na Šumave, kjer bo srečanje Europassiona junija 2023.

Nalaganje
Nazaj na vrh