Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pasijonski veter zapihal tudi ob koncu prazničnega leta

Objava: 02. 01. 2022 / 17:39
Oznake: Knjiga
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.01.2022 / 17:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pasijonski veter zapihal tudi ob koncu prazničnega leta
Andreja R. Megušar in Urška Florjančič sta sodelavki na več ravneh, tudi pri nastajanju Pasijonskega novičnika. FOTO: Tatjana Splichal

Pasijonski veter zapihal tudi ob koncu prazničnega leta

V gibanju Pasijonski veter so se od prazničnega leta, ki nas je navdajalo s ponosom na prehojeno 30-letno samostojno pot domovine Slovenije, poslovili s peto številko glasila »Pasijonski novičnik«, v katerem so skušali zajeti pasijonsko dogajanje od lanske velike noči naprej in napovedati tudi nekaj prihodnjih zanimivih pasijonskih dogodkih.

Tako je mogoče v novem Pasijonskem novičniku po uvodnih nagovorih br. Jožka Smukavca in generalnega sekretarja združenja Europassion Josefa Langa preveriti pasijonski utrip minulega leta, ki so ga zaznamovale dokončna odpoved za prihodnje leto načrtovane uprizoritve Škofjeloškega pasijona, postavitev obeležja ob treh stoletjih uprizarjanj Škofjeloškega pasijona na loškem Mestnem trgu, peta obletnica vpisa na Unescov seznam in priprava fotografske monografije »Iz paradiža« Alojzija Pavla Florjančiča, ki bo predvidoma izšla v prvem četrtletju letos.

Iz vsebine

V novem Pasijonskem novičniku, ki ga je izdal Pasijonski veter, uredila pa Urška Florjančič, je možno prebrati še novici o dveh drugih slovenskih pasijonih, ribniškem in preddvorskem, poročilo o junijski mednarodni konferenci članov predsedstva združenja Europassion v Sloveniji in napoved 38. srečanja Europassiona, ki ga bo med 3. in 6. marcem letos gostila katalonska Esparreguera.

Peto številko Pasijonskega novičnika si lahko preberete TUKAJ.

Slovenci in pasijon

V petem Pasijonskem novičniku pa je nekaj besed namenjenih tudi prvi publikaciji Pasijonskega vetra, večjezični samostojni knjigi »Slovenci in pasijon« o slovenskih pasijonih, ki so jih in jih še uprizarjajo po Sloveniji, v zamejstvu in po svetu. Knjižica je, kot je publikaciji na pot zapisala koordinatorka Pasijonskega vetra Andreja R. Megušar, nastala v letu drugega slovenskega predsedovanja Svetu EU in v letu gostovanja predsedstva mednarodnega združenja Europassion v Sloveniji.

V šestih jezikih

Knjiga v šestih jezikih – slovenskem, nemškem, francoskem, italijanskem, angleškem in poljskem – predstavlja bogastvo slovenskih pasijonov skozi stoletja in se osredotoča zlasti na štiri najbolj dejavne pasijone v zadnjih letih – škofjeloškega, štepanjevaškega, ribniškega in preddvorskega, je pojasnila urednica knjige Urška Florjančič. Besedila so prispevali Alojzij Pavel Florjančič, Aleksander Igličar, Helena Ilc, Hana Jagodic, Andreja R. Megušar, br. Jožko Smukavec in br. Matej Štravs.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh