Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kongo in Južni Sudan v teh dneh posebej povezana s papežem

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 03. 07. 2022 / 00:30
Oznake: Cerkev, Papež, Svet, Škof
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.07.2022 / 18:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kongo in Južni Sudan v teh dneh posebej povezana s papežem
Škof Carlassare s svojimi verniki. FOTO: Vatican Media

Kongo in Južni Sudan v teh dneh posebej povezana s papežem

Papež Frančišek bo danes v baziliki svetega Petra v Rimu obhajal mašo s kongovsko skupnostjo, ob tem pa je napovedal, da bodo »Kinšaso prenesli v baziliko sv. Petra in tam praznovali z vsemi rimskimi Kongovci, ki jih ni malo!«

Afriko je v teh dneh v papeževem imenu obiskal vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin, s čimer tamkajšnjim prebivalcem izraža bližino svetega očeta, ki je bil zaradi bolečin v kolenu primoran prestaviti svoje apostolsko potovanje v Afriko.

Kongo, 3. julij: molitev s papežem in za papeža

Spomnimo, da bo sveti oče v nedeljo, 3. julija, ko naj bi sicer daroval sveto mašo v Kinšasi, obhajal evharistično bogoslužje v vatikanski baziliki sv. Petra s kongovsko skupnostjo v Rimu.

Ob istem času kot papež v Vatikanu bodo tudi vsi škofje v Kongu zbrani pri molitvi s svojimi verniki.

Kot je v pogovoru za Radio Vatikan pojasnil škof Felicien Mwanama Galubulula, ki vodi škofijo Luiza v Demokratični republiki Kongo, bodo ob istem času kot papež v Vatikanu tudi vsi škofje v državi zbrani pri molitvi s svojimi verniki. škof Galubulula je ob tem izrazil upanje, da jih bo papež lahko čim prej obiskal, saj »bo njegova navzočnost kakor svetilnik,« ki osvetljuje njihove težave in želje.

Po škofovih besedah so ljudje težko pričakovali svetega očeta in jim je žal, da tokrat ne more priti; vendar pa so se razveselili odločitve, da bo maševal v vatikanski baziliki, saj je tako pokazal, da njihove težave in želje nosi v svojem srcu in molitvi.

Škof Carlassare o razmerah in pričakovanjih v Južnem Sudanu

Tudi v Južnem Sudanu je bilo pričakovanje papeževega obiska veliko, v teh dneh pa se pripravljajo, da bodo namesto svetega očeta v svojo sredo 5. julija sprejeli kardinala Parolina. Škof Christian Carlassare, ki vodi škofijo Rumbek, je v pogovoru za Radio Vatikan povedal več o trenutnih razmerah v državi, ki jo še vedno pretresa nasilje. Spregovoril je o krhkem mirovnem procesu, ki poteka po bratomorni vojni, v kateri je v letih med 2013 in 2018 umrlo na tisoče ljudi, na milijone oseb pa je bilo razseljenih.

Potrebna je spodbuda, da bi mir lahko tudi živeli

Škof Carlassare, ki je bil dober mesec po imenovanju za škofa marca lani žrtev napada, je poudaril, da »kardinal Parolin prihaja v pomembnem trenutku«. Po njegovih besedah je potrebna spodbuda, da bi mogli mir, ki je bil podpisan, tudi živeti. Nujno je storiti korak naprej, zato se bo kardinal Parolin srečal s političnimi voditelji, da bi jim zagotovil papeževo podporo pri vodenju Južnega Sudana iz krize ter pri spoštovanju premirja, ki je bil podpisan leta 2018.

Mnoga ozemlja v Južnem Sudanu so še vedno nevarna zaradi navzočnosti sovražnih plemen, nezmožnosti vnovičnega vključevanja, pa tudi zaradi navzočnosti orožja in milic.

Škof Carlassare je ob tem pojasnil, da so ustanove sicer zelo naklonjene miru, volja je navzoča, vendar so rane še vedno odprte. Pot je zelo zapletena, razseljene osebe in begunci se še niso vrnili na svoja ozemlja, saj so mnoga še vedno nevarna zaradi navzočnosti sovražnih plemen, nezmožnosti vnovičnega vključevanja, pa tudi zaradi navzočnosti orožja in milic.

Potreben je »mir od spodaj«

Po škofovih besedah je danes v Južnem Sudanu potreben »mir od spodaj«; to je mir, ki ga živijo ljudje v vsakdanjem življenju in ki ga ustanove različnih pokrajin niso bile sposobne udejanjiti. »Treba se je ustaviti in zaupati ter pustiti ob strani nasilje prejšnjih let, čeprav ni lahko obrniti strani,« je še dodal škof Carlassare in spregovoril o vlogi Cerkve v Južnem Sudanu.

Južni Sudan se veseli obiska kardinala Parolina, še vedno pa pričakuje tudi papeža Frančiška.

Vloga Cerkve in nevladnih organizacij

Velik dar je, da je navzoča v vseh skupnostih v državi in »v vsakem kraju prinaša edinstveno sporočilo: to je sporočilo evangelija, ki prebivalstvu pomaga čutiti, da ni več razdeljeno na podlagi etničnih pripadnosti, ki postajajo nekakšno prekletstvo za državo. Prebivalci čutijo, da so del skupne poti človeštva, ki je končno spravljeno. Le na ta način ima lahko država prihodnost, torej z oznanjevanjem, bogoslužjem, pa tudi prek vzgoje in izobraževanja.« To je v Sudanu prednostna naloga Cerkve in počasi spreminja upanje teh ljudi. Pomembna naloga je zaupana tudi različnim nevladnim organizacijam, predvsem na področju zdravstva.

Veselje nad Parolinovim obiskom, pričakovanje papeža

Škof Carlassare je ob koncu pogovora dejal, da se Južni Sudan veseli obiska kardinala Parolina, še vedno pa pričakuje tudi papeža Frančiška. Prihod državnega tajnika bo po njegovih besedah pomenil dodaten korak in opomin, da je treba hoditi resno, »tako da bo sveti oče ob prihodu našel ljudstvo, ki ne čaka sede, temveč stoje. To so ljudje, ki čakajo na svetega očeta in ki jih bo na nek način spreobrnilo oznanilo, ki ga lahko posreduje samo papež Frančišek: poziv k edinosti, bratstvu in evangeliju.«

Nalaganje
Nazaj na vrh