Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kongres o izvornih celicah v Vatikanu preložen

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 03. 04. 2012 / 09:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kongres o izvornih celicah v Vatikanu preložen

Prireditelji zanikajo kontroverzna ugibanja o enem izmed udeležencev, kar pa ni razlog za trenutno odpoved kongresa.

Kongres Papeške akademije za življenje (Pontificia Accademia per la Vita/PAV) o raziskavah odraslih izvornih celic, ki je bil napovedan za konec letošnjega aprila, bo preložen na kasnejši termin. Cerkev bo v vsakem primeru nadaljevala dialog z znanstvenimi raziskavami, je za avstrijsko katoliško agencijo minuli konec tedna pojasnil vodja koordinacijske točke omenjene akademije, Scott Borgman.

Srečanje naj bi bilo preloženo zaradi finančnih in organizacijskih razlogov. Po navedbah prirediteljev naj bi za uspešno izvedbo ‘3. mednarodnega kongresa o odgovornih raziskavah izvornih celic’ potrebovali več časa za prijave in bolje izdelani načrt pokroviteljev. Obenem je Borgman opozoril na medijska poročila, ki so navajala, da se eden izmed prijavljenih predavateljev ukvarja tudi z raziskavami zarodkovnih izvornih celic, kar pa Cerkev iz etičnih razlogov zavrača.

Borgman je pojasnil, da je šlo pri tem več ali manj za ugibanja, kajti to ni vzrok za preložitev kongresa. Na zadnjem tovrstnem srečanju so nekateri člani akademije izrazili določene pomisleke glede nekaterih predavateljev, vendar “velika večina članov” zagovarja tudi dialog z raziskovalci, ki niso neposredno povezani s Cerkvijo.
Vsi predavatelji pa naj bi v svojih prispevkih predstavili le svoje izsledke pri delu z odraslimi izvornimi celicami, je pojasnil koordinator kongresa. Katoliška Cerkev se želi na področju raziskav izvornih celic seznaniti z različnimi vidiki in možnostmi, ki pa niso v nasprotju z njenimi etičnimi stališči.

Novega termina za mednarodni kongres prireditelji zaenkrat še ne omenjajo. Petinštirideset predavateljev in okoli stoštirideset prijavljenih udeležencev bo omenjena akademija pisno obvestila o odpovedi kongresa. Poleg Papeške akademije za življenje sta med prireditelji še Mednarodna katoliška zveza zdravikov in francoska ustanova ‘Jerome Lejeune’.

Papeška akademija za življenje je bila ustanovljena leta 1994 kot posvetovalni organ za cerkvena stališča glede zaščite življenja in biomedicine. Člane akademije imenuje papež.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh