Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Konvencija ZN o otrokovih pravicah praznuje 25 let

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 20. 11. 2014 / 10:10
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Konvencija ZN o otrokovih pravicah praznuje 25 let

Konvencija ZN o otrokovih pravicah praznuje 25 let

Danes je mednarodni dan otroka. Letos ga zaznamuje 25. obletnica Konvencije Združenih narodov o otrokovih pravicah.

Otroci imajo pravice, ki jih moramo spoštovati, hkrati pa jih moramo zaščititi pred nevarnostmi. Fotografija je ilustrativna. Foto: Tatjana Splichal

Danes, 20. novembra, je mednarodni dan otroka. Letos ga zaznamuje 25. obletnica Konvencije Združenih narodov o otrokovih pravicah, ki je bila sprejeta leta 1989 in jo je podprlo največ držav od vseh mednarodnih dokumentov. Še prej, leta 1959 pa je na pravice otrok opozorila Generalna skupščina Združenih narodov z Deklaracijo o otrokovih pravicah.

V Konvenciji je med drugim zapisano (2. člen):

1. Države pogodbenice spoštujejo in vsakemu otroku, ki sodi pod njihovo pravno pristojnost, jamčijo s to Konvencijo priznane pravice brez kakršnegakoli razlikovanja, ne glede na raso, barvo kože, spol, jezik, veroizpoved, politično ali drugo prepričanje, narodno, etnično ali družbeno poreklo, premoženje, invalidnost, rojstvo ali kakršenkoli drug položaj otroka, njegovih staršev ali zakonitega skrbnika.

2. Države pogodbenice bodo s sprejetjem vseh ustreznih ukrepov zagotovile varstvo otroka pred vsemi oblikami razlikovanja ali kaznovanja zaradi položaja, delovanja, izraženih mnenj ali prepričanj njegovih staršev, zakonitih skrbnikov ali družinskih članov.

Konvencija pa je po besedah Unesca vplivala na spremembo obravnave otrok in ravnanja z njimi po vsem svetlin in dokazuje zavezanost k prizadevanjem za spoštovanje človekovih pravic. Ob 25. rojstnem dnevu konvencije se je marsikaj izboljšalo, zmanjšala se je umrljivost otrok in povečal vpis v šole, vendar so pravice otrok v mnogih državah še vedno močno kršene, opozarjajo pri Unicefu. Konvencija bi po njihovem mnenju morala postati vodilni dokument za vsakega posameznika in v vseh državah, a so pri zagotavljanju pravic otrokom potrebni novi pristopi.

V Svetu Evrope opozarjajo na nevarnosti interneta

O otrokovih pravica bodo danes razpravljali tudi v Svetu Evrope, kjer bo osrednja tema nevarnost novih tehnologij in interneta. Opozorili bodo, da moramo biti pazljivi, kako se otroci znajdejo v virtualnem, potencialno nevarnem svetu novih tehnologij in kakšne nevarnosti jim grozijo. Moramo jih zaščititi in se hkrati zavedati njihovih lastnih pravic, menijo v Svetu Evrope.

Nagrajenca za mir se bojujeta za pravice otrok

Letos sta bila med Nobelovimi nagrajenci dva borca za pravice otrok: pakistanska aktivistka za pravice deklic do izobraževanja, Malala Jusafzai, in indijski borec proti otroškemu delu in izkoriščanju otroške delovne sile, Kailaš Satjartiin.

Slovesnost v Ljubljani

Slovesnost ob 25. obletnici konvencije bo tudi v Ljubljani. Pripravili jo bodo predsednik republike Borut Pahor in Junior ambasadorji Unicefa. Sicer pa na otrokove pravice v Sloveniji vsako leto opozarjamo na tednu otroka, ki je prvi teden v oktobru. Letos je bila v ospredju pravica do igre, slogan tedna otroka pa je bil Za razigrano in ustvarjalno otroštvo. Podrobno smo o tej pravici pisali tudi na naših straneh. Preberite si članek!

Kupi v trgovini

Zapuščeni Jezus
Duhovna rast
9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh