Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koroška poje 2024 navdušila občinstvo

Objava: 11. 03. 2024 / 10:10
Oznake: Mladi, Pop & kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.03.2024 / 10:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Koroška poje 2024 navdušila občinstvo
FOTO: Mihela Jagodic

Koroška poje 2024 navdušila občinstvo

Koncert »Koroška poje 2024«, ki je včeraj v organizaciji Krščanske kulturne zveze (KKZ) potekal v Domu glasbe v Celovcu, so tokrat oblikovali le mladinski zbori: Jamzi (Celovec), Skupina Sanje (Suha), Voxon Music Academy (Pliberk), Sweethearts (Dobrla vas), Lipov cvet (Velikovec), Zbor višje stopnje Slovenske gimnazije (Celovec) in Dečle Danice (Šentprimož).

Iz Slovenije so povabili Dekliški zbor Gimnazije Celje-Center, iz italijanske Gorice pa Mladinski zbor Emil Komel. Prav za ta koncert so osnovali projektni mladinski zbor »Mladina poje«, pri katerem sodeluje okoli 90 mladih iz vse južne Koroške.

Predstavil se je izključno pevski podmladek

»Na prireditvi ›Koroška poje‹, ki je letos potekala že 52., se praviloma predstavijo odrasle pevske zasedbe slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, tokrat pa se je na koncertu predstavil izključno njihov podmladek,« nam je povedala Mihela Jagodic, ki je na Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti odgovorna za zborovsko glasbo in se dogodka redno udeležuje. »Nastopilo je osem zamejskih skupin: sedem, ki redno delujejo, s približno 120 pevci, in poseben projektni zbor, ki so ga ustanovili letos in se je vanj že takoj ob osnovanju vključilo 80 mladih. Nekateri od njih pojejo tudi v zasedbah, ki so na koncertu nastopile samostojno, predvsem pa je to mladina, ki rada poje. (Organizatorji so projekt že dlje časa načrtovali, vendar ga je ustavila pandemija.) Vodenje je prevzela mlada, karizmatična zborovodkinja Lucia Haab, ki ji je uspelo zbor z malo vajami pripraviti na ta poseben nastop.

Kakor po navadi so organizatorji na dogodek tudi tokrat povabili dve gostujoči skupini – Dekliški pevski zbor Gimnazije Celje-Center in Mladinski zbor Emil Komel iz Gorice –, ki pogosto sodelujeta na različnih prireditvah in spadata med najuspešnejše slovenske mladinske zbore.

Velik interes za sodelovanje in izobraževanje

Koroške skupine so pripravile res zanimive nastope; vsaka je predstavila bodisi samo slovenske pesmi bodisi slovensko in pesem z drugih koncev sveta – od Makedonije do Nove Zelandije. Predstavili so tudi izvirne avtorske pristope v drugih slogih (vokalni pop, jazz, akustična skupina, ki se ukvarja z avtorsko glasbo). Vsi nastopajoči so pokazali res dober nivo! Organizatorji so posebej izpostavili njihov velik interes za sodelovanje, tudi za izobraževanje zborovodij. Razpisali so namreč dalj časa trajajočo zborovodsko šolo, za katero je bilo prijav toliko, da vseh žal niso mogli sprejeti.

FOTO: Mihela Jagodic

Navdušenje nad potencialom mladih

Dvorana je bila polna do zadnjega kotička. »Navdušeno nad potencialom svojih mladih jim je občinstvo izkazalo močno podporo v želji, da bodo svoje zmožnosti razvijali naprej,« zaključuje Mihela Jagodic.

Dogodka so se udeležili tudi številni častni gostje z obeh strani meje – tako krški škof dr. Jože Marketz, ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore, predsednik Slovenske škofovske konference dr. Andrej Saje, državna sekretarka Vesna Humar z Urada vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, dr. Breda Zalašček iz kabineta ministra.


Nalaganje
Nazaj na vrh