Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koroška Slovenka, ki ji je Ljubljana posebej domača, bo nastopila v Galeriji Družina

Za vas piše:
M. M.
Objava: 13. 03. 2024 / 07:57
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.03.2024 / 08:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Koroška Slovenka, ki ji je Ljubljana posebej domača, bo nastopila v Galeriji Družina
Gostja večera Lara Maria Vouk in državna sekretarka na uradu Vesna Humar. FOTO: Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu

Koroška Slovenka, ki ji je Ljubljana posebej domača, bo nastopila v Galeriji Družina

Na marčevskem večeru z zamejskimi ustvarjalci »Sredi domovine«, ki ga je pripravil Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, je tokrat gostovala igralka, glasbenica, režiserka, producentka in ponosna Slovenka z avstrijske Koroške Lara Maria Vouk, ki pa ji je Ljubljana še posebej domača. Naslednjo sredo, 20. marca, bo z monokomedijo Pokržnikov Luka po besedilih pisatelja in dramatika Janka Messnerja nastopila v Galeriji Družina.

Vsestranska umetnica je z zbranimi delila svoje življenjske in umetniške izkušnje ter razmišljanja in doživljanja zamejske identitete, ki jo je naučila, kako se postaviti zase. Ob slovenščini je odrasla, dvojezičnost pa jo je močno oblikovala.

Ljubljana ji je blizu

Laro Mario Vouk je pot že v študentskih letih odpeljala na Dunaj, pozneje pa še v Ljubljano, za katero pravi, da ji danes še posebej domača. V Avstriji je zaključila študij modnega oblikovanja, močno pa je bila vpeta delovanje Kluba slovenskih študentk in študentov na Dunaju. V Ljubljani pa je študirala na Akademiji za gledališče, film, radio in televizijo v Ljubljani. Danes je razpeta med številnimi vlogami umetniškega ustvarjanja, kar ji ustreza. Z veseljem pa aktivno deluje in ustvarja tudi v zamejstvu in z zamejskimi ustvarjalci.

Vodila Klub slovenskih študentk in študentov na Dunaju

Rodila se je v slovenski družini na avstrijskem Koroškem. Ob študiju v avstrijski prestolnici je bila tudi del Kluba slovenskih študentk in študentov na Dunaju, ki ga je dve leti tudi vodila. Bila je ena od pobudnic ustanovitve gledališke skupine klubTeater v okviru dunajskega Kluba. Leta 2012 je svojo diplomsko kolekcijo, s katero je zaključila študij modnega oblikovanja, preoblikovala v svoj prvi stop motion animirani film z naslovom Odštevanje (angleško Countdown). Gre za film, ki ga sestavljajo posamezne slike njenih oblek.

Lara Maria Vouk bo v sredo, 20. marca, ob 19. uri v Galeriji Družina v okviru Koroških kulturnih dnevov izvedla monokomedijo Pokržnikov Luka po besedilih pisatelja in dramatika Janka Messnerja. Potrebne so predhodne prijave.

Igralka in režiserka

Še isto leto je pričela s študijem igre na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Izkušnje si je nabirala v Slovenskem mladinskem gledališču, Slovenskem narodnem gledališču Drama Ljubljana, Anton Podbevšek Teatru v Novem mestu, MiniTeatru in Gledališču Glej. Poleg tega je aktivna v zamejstvu, delovala je kot režiserka gledališke skupine Kluba slovenskih študentk in študentov na Koroškem, pripravlja pa tudi monodrame in sodeluje z ustanovo iKult/Teater Rampa. Igrala je v več celovečernih filmih, kot so Cankar, Posledice, Ne bom več luzerka, Opazovanje in Izgubljeni sin, ki je trenutno v postprodukciji, v TV in spletnih serijah V dvoje in Jezero ter v več kot petnajstih kratkih filmih, spominjajo v Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Solo projekt Maria Malamente

Leta 2016 je soustanovila multimedijsko in umetniško produkcijo AVE NIM, kjer dela kot producentka za kratke filme, videospote, gledališko off-sceno (ali: gledališke produkcije zunaj institucij) in gverilske celovečerce. Ustvarja tudi na glasbenem področju, do leta 2023 je bila del glasbene skupine Insan, z letošnjim letom pa je začela ustvarjati svoj solo projekt z naslovom Maria Malamente.

Nalaganje
Nazaj na vrh