Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Kot vsak pošten človek brani svoje otroke, tako vsa Poljska brani Janeza Pavla II.«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 02. 04. 2023 / 22:37
Oznake: Papež, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.04.2023 / 22:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Kot vsak pošten človek brani svoje otroke, tako vsa Poljska brani Janeza Pavla II.«
Shod v Varšavi v podporo sv. Janezu Pavlu II. FOTO: Twitter

»Kot vsak pošten človek brani svoje otroke, tako vsa Poljska brani Janeza Pavla II.«

Tisoči Poljakov so se danes v Varšavi in drugih mestih na shodih postavili v bran svetemu papežu Janezu Pavlu II., ki je umrl na današnji dan pred 18 leti in zoper katerega so bile nedavno izrečene obtožbe glede domnevnega prikrivanja spolnih zlorab otrok v Katoliški cerkvi na Poljskem v času, ko je bil krakovski nadškof.

Kot je poročanja tujih agencij povzela STA, so shod pripravile katoliške organizacije ob podpori vladajoče konservativne stranke Zakon in pravičnost, med udeleženci v Varšavi pa je bil tudi obrambni minister Mariusz Blaszczak. »Kakor vsak pošten človek brani svoje otroke in starše, tako vsa Poljska brani Janeza Pavla II.,« je bilo zapisano na enem od številnih transparentov.

Podpora oblasti

Poljski predsednik vlade Mateusz Morawiecki je čivknil, da danes »prestajamo izpit podpore resnici, ki se mora zoperstaviti lažem, obrekovanju in žalitvam.« Tudi predsednik države Andrzej Duda, ki naj bi v ponedeljek odpotoval v Vatikan in tam pokleknil pred grobom Janeza Pavla II., se je na družbenem omrežju postavil v bran pokojnemu papežu.

Oskrunjen spomenik v Lodžu

»Kar se dogaja na Poljskem, je velik škandal, namerno usmerjen v uničenje njegove avtoritete,« je prepričana demonstrantka Alicja Fabertynowska. V Lodžu pa so neznanci oskrunili spomenik sv. Janeza Pavla II., njegove roke prebarvali z rdečo in ga prelepili z napisom »Maxima culpa« (največja krivda), kar namiguje na naslov knjige »Maxima Culpa. Janez Pavel II. je vedel« nizozemskega novinarja Ekkeja Overbeeka, nedavno izdane na Poljskem.

Burne polemike na Poljskem

Avtor je v knjigi – in tudi v televizijski reportaži kanala TVN – navedel, da je Karol Wojtyla še kot krakovski nadškof ne le vedel za primere spolnih zlorab duhovnikov v svoji nadškofiji, temveč naj bi jih tudi pomagal prikrivati, kar je na Poljskem sprožilo burne polemike med Cerkvijo in oblastmi na eni strani ter liberalci in levico na drugi. Po prepričanju poljske vlade gre za napad na papeža.

Številne liturgije in molitvena bdenja

»Janeza Pavla II. ni treba braniti. To potrebujemo mi, da v nas vzbudi in brani prepričanje, da je vredno biti dober in braniti resnico o človeku,« je poudaril zaslužni nadškof Jozef Michalik, ki je vodil mašo v varšavski stolnici. Po njegovem je Karol Wojtyla imel in ima ideološke nasprotnike, ki še vedno kritizirajo njegov moralni nauk. Poleg shodov so v spomin na papeža potekale številne liturgije in molitvena bdenja.

Nalaganje
Nazaj na vrh