Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kovanci iz fontane Trevi za rimske reveže

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 05. 04. 2018 / 08:46
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.04.2018 / 12:26
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kovanci iz fontane Trevi za rimske reveže

Rimska Karitas bo vsaj do konca leta prejemala vse »darove« turistov iz »vodnjaka želja«.

Medtem ko milijoni turistov v Rimu čez ramo vržejo kovanec v znamenito fontano Trevi v upanju, da se bodo nekoč vrnili v večno mesto, pa denar, ki ga vsak teden poberejo iz vodnjaka, pomeni konkretno pomoč za rimske reveže in brezdomce.



Rimski mestni svet je konec letošnjega marca podaljšal pogodbo z rimsko Karitas, s katero ji namenja kovance iz fontane Trevi za financiranje prehrane, nastanitve in zdravstvene oskrbe za vse, ki to v italijanski prestolnici najbolj potrebujejo. Nešteto turistov z vsega sveta vsak dan zamiži, si nekaj zaželi in čez ramo v vodnjak vrže kovance v skupni vrednosti več tisoč evrov; denar enkrat tedensko s pomočjo vakuumske naprave iz vode poberejo komunalni delavci.

Po navedbah rimske Karitas je bilo leta 2016 v znameniti vodnjak vrženih kovancev v vrednosti okoli 1,4 milijona evrov, med njimi največ evrov, ameriških dolarjev in japonskih jenov. Čeprav je katoliška človekoljubna organizacija izkupiček iz vodnjaka redno prejemala zadnjih dvajset let, pa je mestni svet razmišljal o prekinitvi pogodbe, da bi denar razdelil med več človekoljubnih organizacij, ali pa ga namesto za uboge porabil za različne mestne projekte, saj mu zanje vedno primanjkuje denarja.

Mestni svet si je na srečo premislil in Karitas bo še naprej, najmanj do 31. decembra letos, deležna »prihodkov« iz fontane Trevi. Odločitev je z veseljem pozdravil msgr. Enrico Feroci, direktor rimske Karitas, za katero je dejal, da »konkretno izraža solidarnost celega mesta Rim z vsemi trpečimi in prikrajšanimi meščani«.

S tem, ko denar iz vodnjaka zaupa rimski Karitas, mestni svet priznava, da ima katoliška človekoljubna organizacija v italijanski prestolnici posebno in edinstveno zgodovino »v boju proti najrazličnejšim oblikam revščine«, posebej v služenju brezdomcem, ostarelim, migrantom in družinam v stiski. »Odgovornost, preglednost, duh služenja in pričevanje: to so načela, ki so nas vodila v vseh teh letih, odkar mesto Rim izkupiček iz fontane Trevi namenja naši Karitas,« je pojasnil msgr. Feroci.

Medtem ko si mnogi turisti zaželijo, da bi se še kdaj vrnili v večno mesto, pa msgr. Feroci pojasnjuje, kako s svojim »darom« nevede prispevajo sredstva katoliški dobrodelni organizaciji in s tem postajajo »protagonisti sprememb« za rimske reveže. »To je duh, v katerem bo Karitas nadaljevala z upravljanjem izkupička iz fontane Trevi,« je zagotovil direktor človekoljubne ustanove.

Fontana Trevi, visoka 26 in široka 50 metrov, je največji rimski vodnjak in ena najbolj obiskanih mestnih znamenitosti. Zgrajena je bila v poznobaročnem slogu med leti 1732 in 1762 po načrtih Nicole Salvija. Vodnjak je blagoslovil papež Klemen XII. (1730-1740). Med junijem 2014 in novembrom 2015 je bil vodnjak temeljito restavriran.

Vir: Catholic Herald / Kathpress
Foto: Wikimedia Commons

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh