Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Krakovski kardinal Dziwisz jutri obhaja 75 let

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 25. 04. 2014 / 10:11
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Krakovski kardinal Dziwisz jutri obhaja 75 let

Krakovski kardinal Dziwisz jutri obhaja 75 let

Slavljenec je bil 39 let osebni tajnik Janeza Pavla II.

Kardinal Stanislaw Dziwisz, nadškof v poljskem Krakovu in skoraj 39 let osebni tajnik Janeza Pavla II. (1978-2005), jutri praznuje svoj 75. rojstni dan. Z dopolnjeno starostjo 75 let mora škof papežu v skladu s cerkvenim pravom ponuditi svoj odstop. Praviloma pa vodje večjih škofij na svojem položaju ostanejo malce dlje.

Dva meseca po smrti Janeza Pavla II. je tedanji papež Benedikt XVI. (2005-2013) Dziwiszu v začetku junija 2005 zaupal vodenje krakovske nadškofije, leto dni kasneje mu je podelil kardinalski naziv. Kot nadškof si Dziwisz zelo prizadeva za ohranjanje spomina na poljskega papeža.

Trenutni krakovski nadškof sicer ne premore tolikšne avtoritete kot njegov asketski predhodnik, 86- letni kardinal Franciszek Macharski, neposredni naslednik Janeza Pavla II. na krakovskem škofovskem sedežu. Kontroverznih razprav je bila denimo deležna Dziwiszeva odločitev leta 2011, da ponesrečenemu poljskemu vozniku formule 1 Robertu Kubici podari medaljon s kapljami krvi in delčki oblačil Janeza Pavla II., vse to pa v soju televizijskih kamer. Zadnja kritika je letela na njegovo odločitev, da proti volji pokojnika objavi papeževe osebne dnevniške zapise, ki so v knjižni obliki izšli v začetku letošnjega leta.

Kardinal Dziwisz se je rodil 27. aprila 1939 v kraju Raba Wyzna pri Krakovu, leta 1957 je vstopil v bogoslovno semenišče. Leta 1963 mu je Karol Wojtyla, takrat krakovski pomožni škof, podelil duhovniško posvečenje. Po dveh letih na položaju vikarja v nekem župnijskem občestvu je Dziwisz s 27 leti postal osebni tajnik takrat že nadškofa Wojtyle. Ko je bil ta oktobra 1978 izvoljen za papeža, ga je Dziwisz kot osebni tajnik in eden izmed njegovih najožjih sodelavcev spremljal v Vatikan.

Z dizertacijo o »Kultu svetega škofa Stanislava do tridentinskega koncila« je Dziwisz leta 1981 v Krakovu promoviral v doktorja teologije. Leta 1998 mu je Janez Pavel II. podelil škofovsko posvečenje, leta 2003 pa osebni naziv nadškofa. Zaradi njegove vloge papeževega osebnega tajnika so mu pred leti postavili že dva spomenika, v njegovem rojstnem kraju in v Zakopanih, skupaj s spomenikom Janeza Pavla II.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh