Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Krepitev dialoga med slovenskimi katoličani in muslimani

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 25. 09. 2022 / 15:11
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.09.2022 / 20:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Krepitev dialoga med slovenskimi katoličani in muslimani
Srečanja so se udeležili duhovniki Katoliške cerkve v Sloveniji in imami Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji. FOTO: Islamska skupnost v RS

Krepitev dialoga med slovenskimi katoličani in muslimani

Ob zaključku dvoletnega projekta medverskega dialoga in srečanj imamov in duhovnikov na lokalni ravni so se v sredo v Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana sešli duhovniki Katoliške cerkve v Sloveniji in imami Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji.

Program srečanja je odprl ogled džamije in celotnega kompleksa Muslimanskega kulturnega centra pod vodstvom Denisa Strikovića. Koordinatorja projekta, prof. dr. Mari Osredkar s Teološke fakultete in imam Nevres Mustafić, sta nato nagovorila prisotne.

Dolgoročno zelo pomemben projekt

Mari Osredkar je kot osrednji pomen projekta izpostavil boljše razumevanje kristjanov in muslimanov v Sloveniji, zlasti na lokalni ravni. To je po njegovem proces, ki se je šele začel, od imamov in duhovnikov pa je odvisno, kakšno bo sodelovanje na lokalni ravni. Ta projekt je dolgoročno velikega pomena za dobre odnose med muslimani in kristjani v Sloveniji, je dodal Osredkar.

Projekt sta koordinirala prof. dr. Mari Osredkar s Teološke fakultete in imam Nevres Mustafić. FOTO: Islamska skupnost v RS

Pogovor o prihodnjem sodelovanju

Po sprejemu pri muftiju mag. Nevzetu Poriću, ki je izrazil dobrodošlico vsem udeležencem in poudaril pomen skupnega sodelovanja na tem področju, se je nadaljeval pogovor o prihodnjem sodelovanju in predlogih za izboljšanje medverskega dialoga.

Spoštovati drug drugega in dostojanstvo vsakega človeka

»Treba je spoštovati drug drugega in dostojanstvo vsakega človeka. Prejšnji teden je bilo v Kazahstanu svetovno srečanje verskih voditeljev, ki so poudarili sporočilo miru in sožitja. Zelo pomembno je, da imami in duhovniki na lokalni ravni sodelujejo. Tako pošljejo pomembno sporočilo vernikom,« je poudaril mufti Porić.

»Nadaljujte sodelovanje v tej smeri«

Izpostavil je še dobre odnose obeh Cerkva v Sloveniji in pomembnost sodelovanja in izmenjave izkušenj, tudi na lokalni ravni: »Podpora Katoliške cerkve v procesu izgradnje džamije v Ljubljani je bila za Islamsko skupnost zelo pomembna. Zato nadaljujte sodelovanje v tej smeri. Pomagali bomo pri tem procesu, saj želimo okrepiti naše prijateljske odnose.«

Nalaganje
Nazaj na vrh