Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Krimski parlament želi uvesti štiri verske praznike

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 06. 2014 / 07:12
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Krimski parlament želi uvesti štiri verske praznike

Poleg dveh pravoslavnih naj bi za dela prosta dneva razglasili tudi dva muslimanska praznika.

Parlament Rusiji priključenega črnomorskega polotoka Krima želi ustreči tudi muslimanom: tamkajšnji poslanci so v tem tednu z veliko večino po prvem branju sprejeli predlog zakona, ki poleg dveh pravoslavnih za dela prosta dneva predvideva tudi dva muslimanska praznika. Po navedbah krajevnih medijev naj bi šlo za dan prekinitve posta po zaključku ramadana in islamski žrtveni praznik bajram.



Dela prosta naj bi bila odslej še velika noč in binkošti po pravoslavnem koledarju. Za razliko od omenjenih muslimanskih praznikov, ki se ozirajo na lunin koledar, se ta dva praznika vedno obhaja na nedeljo. Poslanci naj bi na seji določili tudi dva državna praznika, 11. marec kot Dan Krimske republike in 11. april kot Dan ustave. 11. marca je krimski parlament razglasil neodvisnost ukrajinskega polotoka.

Na Krimu so sicer dela prosti dnevi vsi z zakonom določeni ruski prazniki. Mednje kot edini verski praznik sodi 7. januar, ko v pravoslavni Cerkvi praznujejo božič. Okoli 300.000 izmed dveh milijonov prebivalcev Krima je muslimanov.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh