Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kristjani v Egiptu razdvojeni glede protestov

Objava: 02. 02. 2011 / 12:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kristjani v Egiptu razdvojeni glede protestov

Nekateri podpirajo Mubaraka, ker se bojijo muslimanov, drugi stojijo za ElBaradeiem.

Kristjani v Egiptu so glede podpore gibanju za prenovo popolnoma razdvojeni. Egiptovska televizija je minuli ponedeljek poročala, da je koptski papež Šenuda III. predsedniku Hosniju Mubaraku, novemu podpredsedniku Omarju Suleimanu in novemu predsedniku vlade Ahmedu Shafiqu zagotovil svojo polno podporo. Kot so še sporočili, je Šenuda poudaril, kako moli, naj jim ‘Bog podeli moč in jih varuje’.

Po poročanju časnika ‘Financial Times’ ni bilo mogoče preveriti, ali je bilo televizijsko poročilo verodostojno ali ne in ali koptski papež dejansko podpira Mubaraka, Suleimana in Shafiqa. Po njihovih podatkih pa obstaja koptska podporna skupina za voditelja opozicije, Mohameda ElBaradeia, katere tiskovna predstavnica je Sarah Kamal. Kamalova je za časnik poudarila, da kristjani, ki bi radi živeli v odprti in svobodni družbi, ‘zdaj ne smejo ostati doma’.

Veliko število koptskih kristjanov pa živi v strahu, da si bodo vladne položaje zdaj razdelili pripadniki muslimanskega skrajnega gibanja. Kot je poudarila glavna urednica kairskega tednika ‘Watani International’, Samia Sidhom, se zelo bojijo, da bi muslimani v Egiptu prišli do vseh vzvodov oblasti.

Cilj gibanja muslimanskih skrajnežev, ki je v Egiptu uradno prepovedano, je vzpostaviti strogo organizirano muslimansko državo, pojasnjuje Sidhomova. Skupina opozicije ima nove zakone že pripravljene in le ‘čakajo v predalu’. Po njihovih načrtih bi morale biti vse ženske zakrite, želijo pa si tudi ostrega nadzora nad vsemi cerkvami in ustanovami drugih religij. Časnik ‘Watani International’ prebira večina egiptovskih koptov, njihova tiskana in spletna izdaja pa sta na voljo v angleškem in arabskem jeziku.

Po mnenju Sidhomove muslimanski skrajneži računajo na možnost razdelitve vladnih položajev v primeru, da bi Mubarakova vlada zaradi množičnih protestov padla. Muslimani trenutno krepijo svojo propagando, pojasnjuje časnikarka, in se pospešeno pripravljajo na obdobje ‘po Mubaraku’. Mubarak lahko še naprej računa na podporo vojske, saj so generali še vedno na njegovi strani, vendar nihče ne ve, kako dolgo bo to še trajalo.

Egiptovski kristjani živijo v velikem strahu. Kopti nimajo svojih lobijev in so brez posebnih pravic, val sovraštva, ki jih je zajel na silvestrski večer, pa se šele zares začenja.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh