Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Kristusovo telo, ki ga podpirajo angeli«

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 29. 05. 2020 / 08:09
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.06.2020 / 07:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Kristusovo telo, ki ga podpirajo angeli«

Zbiratelj je Rijksmuseumu podaril dragoceno sliko v spomin na žrtve covida-19.

Foto: splet

Amsterdamski Rijksmuseum bo ob vnovičnem odprtju 1. junija na ogled postavil znamenito sliko iz 16. stoletja, ki jo je muzej prejel v spomin na žrtve covida-19. Kot poroča STA, je sliko z naslovom »The Body of Christ Supported by Angels« (Kristusovo telo, ki ga podpirajo angeli) muzeju podaril nizozemski trgovec z umetninami in zbiratelj Bob Haboldt. Umetnino je leta 1587 ustvaril flamski mojster Bartholomeus Spranger, eden najuglednejših evropskih umetnikov z začetka 17. stoletja.

Haboldt je v izjavi za javnost sporočil, da je to darilo vsem kot poklon spominu na žrtve virusa, in dodal, naj bo »zgled in spodbuda vsem, da bodo delali v prid muzejem«. Trgovec z umetninami, ki ima poslovalnice v Amsterdamu, Parizu in New Yorku, je pojasnil, da ga je koronavirus prizadel predvsem čustveno.

Oljna slika Bartholomeusa Sprangerja, ki v višino meri 33,7 centimetrov, v širino pa 26,6 centimetrov, je ustvarjena na bakreni plošči in upodablja angele, ki podpirajo Kristusovo telo. Kristusa dvigujejo iz groba, ob tem pa jih obdaja nebeški sij. Upodobitev Kristusa je bila v tem primeru naslikana za zasebno pobožnost. V muzeju so povedali, da je zaslovela potem, ko je nemško-nizozemski slikar Hendrick Goltzius naredil tiskano kopijo, ki je bila natisnjena in razširjena v velikem številu.

Haboldt je sliko sprva prodal v začetku marca na sejmu umetnosti in starin European Fine Art Fair (TEFAF), so poročali nizozemski mediji. Ko pa se je eden od razstavljavcev potrjeno okužil z novim koronavirusom, so organizatorji sejem predčasno zaključili. Kmalu zatem je bila prodaja slike razveljavljena in Haboldt se je odločil za novo potezo. Haboldt in Rijksmuseum za sliko nista postavila cene, večje Sprangerjevo delo pa so na TEFAF prodali za 5,5 milijonov evrov.

Po besedah direktorja Taca Dibbitsa je Rijksmuseum »globoko hvaležen Bobu Haboldtu za njegovo radodarno gesto«, saj smo »v teh težkih časih videli, kako lahko umetnost ponudi uteho ter je vir upanja in razmisleka«. Nizozemska je bila zaradi širjenja virusa zaprta skoraj tri mesece, novi koronavirus pa je tam doslej terjal 5.781 življenj.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh