Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kritika vatikanske odločitve glede kardinala O'Briena

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 22. 05. 2013 / 06:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kritika vatikanske odločitve glede kardinala O'Briena

Spokorna izselitev nekdanjega nadškofa v Edinburghu po mnenju žrtev ne bo rešila ničesar; »Brez strokovnega zdravniškega spremstva kardinal O'Brien ostaja nevaren sam sebi in drugim«.

Domnevne žrtve spolnega nadlegovanja škotskega kardinala Keitha O'Briena so izrazile ostro kritiko do vatikanske odločitve o njegovi prihodnosti, še posebej glede poznega odziva pristojnih. O'Brien namesto tega potrebuje strokovno psihološko obravnavo, pri nemški agenciji KNA navajajo besede enega izmed štirih duhovnikov, ki so v letošnjem februarju razkrili kardinalovo početje izpred več let, kar je privedlo do njegovega odstopa z nadškofovskega položaja. Brez strokovnega zdravniškega spremstva 74-letni kardinal ostaja 'nevaren sam sebi in drugim'.

Drugi izmed prizadetih duhovnikov si prizadeva za natančnejšo raziskavo primera. Začasen umik v tujino po njegovem mnenju služi le prikritju dodatnih neprijetnih podrobnosti za cerkveno vodstvo, ob čemer ne bi smeli izključiti možnosti, da se O'Brienu odvzame kardinalski naslov.

Nekdanji nadškof škofij St. Andrews in Edinburgh je februarja letos priznal, da je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja spolno nadlegoval semeniščnike, zaradi česar se je nato odpovedal svojemu nadškofijskemu položaju, pa tudi udeležbi na konklavu ob volitvah novega papeža. Njegovo spolno vedenje je v tistem obdobju 'padlo pod sleherna merila, ki jih ljudje pričakujejo od duhovnika', je tedaj pojasnil škotski kardinal.

Minuli teden so iz Vatikana sporočili, da se bo O'Brien s privolitvijo papeža Frančiška za več mesecev umaknil v tujino 'na duhovno prenovo v kesanju in molitvi'. Sleherna odločitev glede njegovih osebnih načrtov za prihodnost bo morala biti sprejeta v soglasju s Svetim sedežem. Kje bo kardinal bival v času svoje duhovne prenove, javnosti ni znano.

Povezave: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/D4EC49921491D751C1257B6E00346096?OpenDocument

Foto: splet

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh