Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Krščanstvo na vzhodu je ogroženo

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 02. 2014 / 07:35
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Krščanstvo na vzhodu je ogroženo

Krščanstvo na vzhodu je ogroženo

Ameriški filmski ustvarjalci opozarjajo na stisko bližnjevzhodnih kristjanov.

Kristjani na zahodu morajo resno vzeti svojo dolžnost in nuditi podporo tistim, ki zaradi vere trpijo na Bližnjem Vzhodu, v zibelki krščanstva, opozarja skupina filmskih ustvarjalcev iz Združenih držav Amerike, ki pripravlja dokumentarec na to temo.

»Krščanstvo se je pričelo na vzhodu, zahodni kristjani pa na to dejstvo vse bolj pozabljajo«, meni scenarist dokumentarca iz ameriške prestolnice, Drew Bowling. »Tragično je videti, da je krščanstvo na vzhodu ogroženo, kristjani na zahodu, ki so na varnem, pa tega ne opazijo in se zato tudi ne odzovejo na problem«, pojasnjuje Bowling.

Ameriški scenarist skupaj s piscem Andrewjem Doranom in producentom Jordanom Allottom pripravlja dokumentarec o nasilju in diskriminaciji, s katerima se soočajo bližnjevzhodni kristjani. Allott pojasnjuje, da želi opozoriti na žgoče vprašanje in »pritisniti« na zakonodajalce na zahodu, naj se »postavijo za krščanstvo«. Izrazil je upanje, da bodo gledalci dokumentarnega filma »začutili povezanost s filmskimi liki« in da jim bodo »pripravljeni pomagati v obdobju stiske«. Ob tem poudarja, da je »naša vera takšna, kakršna je, zaradi naših prednikov na vzhodu« in opozarja na neločljivo povezanost krščanstva na zahodu z njegovimi bližnjevzhodnimi koreninami.

Filmski ustvarjalci upajo, da bodo z dokumentarcem uspeli prikazati ljubezen, trdoživost in vztrajnost kristjanov na bližnjevzhodnem območju. Med pripravo filma se srečujejo z različnimi življenjskimi zgodbami. V Bejrutu so denimo spoznali moža po imenu George Maalouly. Pravoslavni kristjan je dejavno vključen v krščansko skupnost, moli rožni venec in na svojem domu gosti molitvene skupine. Rad pomaga ljudem v stiski, ne glede na njihovo vero. Nudil je zatočišče dvema sirskima muslimanskima beguncema »in za otroke celo priskrbel božična darila«.


Ta primer pa ni osamljen. V dolini Beqaa v Libanonu redovnice Dobrega pastirja sirskim beguncem nudijo zatočišče in hrano. Številna begunska taborišča so sicer postala prizorišča naraščajočega skrajništva, saj se vanja zatekajo tudi uporniški skrajneži, ki jim primanjkuje sredstev in so se znašli v težkem položaju. Redovnice v libanonskem begunskem taborišču pa skrbijo za pretežno muslimansko populacijo in tako »skrbijo za filtriranje skrajništva«, saj s svojim delovanjem nudijo zgled medverskega sodelovanja.

»Čeprav same predstavljajo obrobno skupino, so one tiste, ki nudijo pomoč muslimanom, ranjenim in razseljenim zaradi območnega spora«, pojasnjujejo ameriški filmski ustvarjalci. »Redovnice predstavljajo most do miru v njihovih skupnostih in v zunanjem svetu.«

Po njihovih besedah večina kristjanov na Bližnjem Vzhodu ne želi zapustiti tega območja. Kljub vsem stiskam in preizkušnjam ohranjajo upanje, da se bodo nekega dne lahko vrnili na svoje domove, saj verjamejo, da je Bližnji Vzhod domovina krščanstva.

Ameriški filmski ustvarjalci zahodne kristjane spodbujajo, naj si prizadevajo za ustrezno zunanjo politiko v svojih državah, poleg tega pa naj dejavno pomagajo tudi bližnjevzhodnim kristjanom. Čeprav je varnost izredno pomembna, poudarjajo, je potovanje na Bližnji Vzhod izvrstna priložnost za pričevanje o položaju kristjanov na tem območju – še posebej za duhovnike. »V tem delu sveta ljudje še vedno izjemno spoštujejo posvečene osebe, četudi pripadajo drugi veroizpovedi.«

Kljub trenutnim trenjem in preganjanju so Bowling, Doran in Allott prepričani, »da nikoli ne bo Bližnjega Vzhoda brez kristjanov«. Po njihovem mnenju bodo krščanske skupnosti na tem območju »nedvomno preživele« nasilje in zatiranje, s katerima se trenutno soočajo. »Edino odprto vprašanje ostaja, koliko trpljenja bodo kristjani sposobni prenesti v naslednjih 25 letih.«

Vir: CNA

Foto: CNA

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh