Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kultura interneta in komunikacija v Cerkvi

Za vas piše:
Tiskovni urad SŠK
Objava: 17. 11. 2009 / 14:54
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kultura interneta in komunikacija v Cerkvi

Poročilo s plenarnega zasedanja Komisije evropskih škofovskih konferenc za medije v Vatikanu

V organizaciji Sveta evropskih škofovskih konferenc je od četrtka, 12., do nedelje, 15. novembra 2009 v stari Sinodalni dvorani v Vatikanu pod naslovom Kultura interneta in komunikacija v Cerkvi potekalo zasedanje Komisije evropskih škofovskih konferenc za medije (CEEM). Zasedanja se je udeležilo okrog sto udeležencev, med katerimi so bili odgovorni škofje za medije pri posameznih škofovskih konferencah, tiskovni predstavniki škofovskih konferenc in strokovnjaki s področja modernih tehnologij komunikacije. Zasedanje je vodil predsednik CEEM francoski škof msgr. Leándri, ves čas pa je bil prisoten tudi podpredsednik CCEE zagrebški nadškof kardinal Josip Bozanić, prvi dan pa tudi predsednik Papeškega sveta za sredstva družbenega obveščanja msgr. Claudio Maria Celli.

Udeleženci so se seznanili s svetom interneta in spremembami, ki jih le-ta prinaša v Cerkev in družbo in za katere je zlasti dovzetna in občutljiva mlajša populacija. V štirih dneh so strokovnjaki razpravljali o navzočnosti Cerkve na medmrežju in o spreminjajoči se kulturi ter o posledicah, ki jih kultura interneta vnaša na prakticiranje vere. Del programa je bil namenjen tudi analizi mladih uporabnikov sodobnih elektronskih medijev, ki so se rodili v dobi interneta. Na zasedanju so poskušali tudi ugotoviti, kako internet vpliva na religiozno prakso kristjanov.

Okrogla miza s predstavniki nekaterih bolj znanih socialnih mrež (Facebook, YouTube in Wikipedia) je imela poseben pomen. Razprava je pokazala, na kakšen način so omenjena omrežja, ki so zasnovana na ideji virtualne skupnosti, odprta za dialog in za vzajemno izmenjavo informacij v skupnostih verujočih.

Uslužbenec generalnega tajništva Interpola in mladi švicarski hacker sta predstavila (ne)varnosti interneta. Vprašanje varnosti in zasebnosti je tesno povezano z avtorskimi pravicami. Strokovnjaki kanonskega in evropskega civilnega prava so navzoče seznanili z zakonodajo na področju avtorskih pravic in zaščite podatkov.

Radio Vatikan in Škofovska konferenca Anglije in Walesa sta posebej predstavila svoji spletni strani, Belgijski škofovski konferenci pa je uspelo pripraviti izvirno spletno stran za otroke (prim. http://www.nabbi.be/).

Srečanje se je zaključilo v nedeljo, 15. novembra 2009, z molitvijo Angelovega čaščenja na trgu Sv. Petra, kjer je udeležence posebej pozdravil tudi papež Benedikt XVI.

Naslednje srečanje Komisije evropskih škofovskih konferenc za medije (CEEM) bo maja 2010.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh