Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»La Croix« ohranja naklado in predstavlja novo revijo

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 12. 2017 / 07:50
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:39
Ustavi predvajanje Nalaganje

»La Croix« ohranja naklado in predstavlja novo revijo

Razlog za uspeh katoliškega dnevnika je laičnost francoske republike.

Francoski katoliški dnevnik La Croix načrtuje novo publicistično pobudo: prihodnjo jesen naj bi poleg običajne tiskane in spletne izdaje predstavili še tedensko revijo. Ni še znano, ali bo revija nadomestila dosedanjo izdajo časnika ob koncu tedna ali bo izhajala vzporedno z njo. Kot je v pogovoru za La Croix pojasnil izdajatelj časnika, Guillaume Goubert, trenutno preverjajo obe možnosti. Cilj nove revije naj bi bila močnejša povezava med spletnimi bralci in blagovno znamko La Croix. Že zdaj so izredno priljubljene kombinirane naročnine, pri katerih uporabniki spletnega dostopa prejemajo izdajo časnika ob koncu tedna.



Izdajatelj časnika si z revijo obeta tudi pomladitev bralstva. Trenutna povprečna starost bralcev tiskane izdaje je 61 let, spletne pa 55 let (tablice) in 48 let (telefoni). Kot navaja Goubert, je naklada časnika stabilna, trenutno 90.000 izvodov. 85 % od tega je stalnih naročnikov. Naslov in vsebinska usmeritev revije sta zaenkrat še odprta. »Delovna skupina naj bi v začetku leta 2018 predstavila svoje predloge«, je pojasnil Goubert.

Katoliški časnik La Croix je ustanovil p. Emmanuel-Joseph Daudé d'Alzon. Prvi izvod je izšel 16. junija 1883. Dnevnik se je nato razvil v glasilo duhovnosti, v času afere Dreyfus je bil usmerjen tudi antisemitistično, vedno pa je vztrajal tudi pri protirepublikanski drži. Leta 1894 je La Croix dosegel naklado 190.000 izvodov.

S katoličanom Jeanom Guiraudom, ki je slovel po vsej Franciji, je leta 1917 v uredništvo prišel časnikar, ki je La Croix spremenil v liberalno glasilo. Ta usmeritev marsikomu ni bila všeč. Papež Pij IX. je Guirauda kmalu odstavil in La Croix je postal uradno glasilo Vatikana. Med nemško zasedbo je časnik smel še naprej izhajati, zaradi česar so mu člani francoskega »Résistance« očitali kolaboracijo.

Po drugi svetovni vojni se je usmeritev časnika znova spremenila. Pridružile so se rubrike, kot so šport, moda in gledališče. Časnik je postajal vse bolj raznolik in odprt. Bruno Frappat, pred tem glavni urednik Le Monda, je leta 1995 v isti vlogi prevzel La Croix in uspešno tlakoval njegovo pot. Razlog za uspeh katoliškega dnevnika je laičnost francoske republike, ki strogo poudarja ločenost med Cerkvijo in državo.

La Croix dosledno objavlja verske vsebine, ki jim v javnem poročanju ne na radiu ne na televiziji ne namenjajo kaj dosti pozornosti. Med volitvami novega papeža leta 2013 je bilo tako v kioskih vsak dan prodanih od osem do deset tisoč dodatnih izvodov časnika.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh