Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Latinskoameriški časniki spodbudno o ‘papeževi sapi sprememb’

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 29. 03. 2012 / 08:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Latinskoameriški časniki spodbudno o ‘papeževi sapi sprememb’

Papeževe besede o družbenem položaju na Kubi so včeraj prevladovale na naslovnicah večine latinskoameriških časnikov.

Na zadnji dan obiska papeža Benedikta XVI. na Kubi so njegove besede o družbenem položaju na tem karibskem otoku in ugibanja o njegovem morebitnem srečanju z voditeljem kubanske revolucije Fidelom Castrom (do katerega je prišlo včeraj popoldne po končanem slovesnem bogoslužju v havanski prestolnici) polnile naslovnice latinskoameriških medijev. Kubanski partijski organ ‘Granma’ je uvedel kolumno z naslovom ‘Reflexiones de Fidel’ (Fidelove misli). V njem je nekdanji predsednik izrekel prošnjo po kratkem, preprostem srečanju s papežem Benediktom XVI. O srečanju s predsednikom Raulom Castrom so poročali vsi državni kubanski mediji, poudarili pa so predvsem prisrčno vzdušje srečanja.

Papeževe razprave o družbenem položaju na otoku pa so včeraj prevladovale tudi na naslovnicah latinskoameriških časnikov izven Kube. Argentinski dnevnik ‘Clarin’ je komentiral: “Papež zahteva politično odprtost, toda Kuba jo zavrača.” Pri ‘Clarinu’ so tudi ugibali, ali bo ‘papeževo sapo sprememb’ zaznati med bogoslužjem na Trgu revolucije v Havani.

Ameriški dnevnik ‘El Nuevo Herald’, ki izhaja v utrdbi kubanskih izseljencev, v Miamiju na Floridi, je v ospredje svojih poročil postavil papeževo molitev za politične zapornike na Kubi. Tudi kolumbijski časnik ‘El Tiempo’ je precej pozornosti namenil ‘papeževemu sporočilu za ujetnike in kubanske izseljence’. Pri časniku so med drugim ugibali (izkazalo se je, da uspešno), ali bo Fidel Castro ‘na stara leta’ želel izkoristiti priložnost in izmenjati svoje izkušnje s papežem.

Mehiški dnevnik ‘Jornada’ pa ugiba, ali je bilo na srečanju med Raulom Castrom in papežem govora o vprašanju petih kubanskih zapornikov, skupine z imenom ‘Miami5’, ki svojo kazen preživljajo v Združenih državah Amerike, in o primeru ameriškega poslovneža Alana Grossa, ki je zaprt na Kubi. “Raul Castro in papež si zastavljata človekoljubna vprašanja”, je pisal mehiški časnik.

V Venezueli so mediji ugibali o morebitnem papeževem srečanju z njihovim predsednikom Hugom Chavezom, ki je obolel za rakom in je trenutno v zdravstveni oskrbi v kubanski prestolnici. “Chavez izključuje srečanje s papežem”, je pisal ‘El Universal’. Kolumbijska televizijska postaja Caracol pa je medtem s sklicevanjem na venezuelskega kolumnista Nelsona Bocarando poročala, da je bilo včeraj načrtovano petminutno srečanje svetega očeta z obolelim venezuelskim predsednikom.

Foto: Wikipedia (fotografija je ilustrativna)

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh