Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ledeni možje in Zofka upravičujejo svoj »sloves«

Za vas pišejo:
M. M., K. C.
Objava: 12. 05. 2023 / 11:03
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.05.2023 / 11:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ledeni možje in Zofka upravičujejo svoj »sloves«
Ledeni možje in sv. Zofka - mrzli dnevi in dež. FOTO: Shutterstock

Ledeni možje in Zofka upravičujejo svoj »sloves«

Te dni nas spremljajo dež in nekoliko nižje temperature, kar ni nič neobičajnega, če vemo, da v teh godujejo trije svetniki, ki jim pravimo tudi »ledeni možje«. Za njimi pa 15. maja goduje Zofka, zavetnica vdov in priprošnjica za rast poljskih pridelkov, ko naj bi po starem izročilu deževalo. Kot kaže, se bo letos to uresničilo.

Danes goduje sv. Pankracij, jutri, 13. maja, sv. Servacij, v nedeljo, 14. maja, pa še sv. Bonifacija. Današnji in prihodnji dnevi bodo oblačni in deževni s temperaturami okrog 15 stopinj Celzija. Ledenim možem naj bi po napovedih vremenoslovcev sledil oblačen in deževen ponedeljek, ko goduje Zofka.

Kdo so ledeni možje?

Sv. Pankracij je bil mučenec, ki je pomagal preganjanim kristjanom in dal svoje življenje za krščansko vero že pri rosnih 14 letih.

Sveti Pankracij, Servacij, Bonifacij so ledeni radi vsi.

Sv. Servacij je bil škof in mučenec. Poznamo ga kot velikega nasprotnika arijanstva, udeleženca številnih sinod in prijatelja sv. Atanazija. Umrl je v Maastrichtu na Nizozemskem. Čeprav je bila zasnežena vsa pokrajina, pa je njegov grob ostal nedotaknjen. Med drugim je priprošnjik proti mrzlici in pozebi.

Po svetem Servati ni mraza se bati.

Sv. Bonifacij je bil mučenik in spreobrnjenec. Čeprav je bil kristjan, se je vdajal pijači in veseljačenju. Po sreobrnitvi pa je pomagal revežem in bolnim ter hodil v cerkev. Zaradi vere v Kristusa je umrl mučeniške smrti.

Če prej slane ni bilo, tudi pozneje ne bo mrazilo.

Zofka - zavetnica vdov in priprošnjica za rast poljskih pridelkov

Sveto Zofijo upodabljajo kot mučenko, včasih z mečem, s palmo in knjigo v roki, največkrat pa je upodobljena kot mati s tremi otroki (hčerami), na nekaterih upodobitvah ima zraven sebe butaro, nečke (korito) in kol, kar naj bi bilo povezano z njenim obglavljenem. Umrl je 15. maja leta 120. Ime Zofija izhaja iz grške besede, ki pomeni modrost.

Če Zofka zemlje ne poškropi, vreme poleti prida ni.

V ljudskih koledarjih je takoj za ledenimi svetniki, zato jo tudi imenujejo »mrzla ali mokra Zofka«. Pri kmečkih opravilih in pri sajenju domačih vrtnih rastlin je njen god, 15. maj, še vedno pomemben, tako na primer šele po tem dnevu postavimo na prosto balkonsko cvetje.




Kupi v trgovini

Ko se prebudi ledeni človek
Za otroke
3,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh