Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Leteti!

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 08. 03. 2016 / 15:02
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje

Leteti!

Režiser Amir Muratovič je v filmu Leteti! prikazal, kako meje smučarskih skokov podirajo inženirji letalnic in skakalci.
Marec bo letos poseben za ljubitelje smučarskih skokov. Medtem ko nas še vedno razveseljujejo uspehi slovenskih smučarskih skakalcev in se bliža vrhunec v Planici, kjer bo Peter Prevc prejel veliki kristalni globus, bo nacionalna televizija na temo smučarskih skokov prikazala dva filma. Nova Planica se vrti okrog slovenske letalnice, medtem ko je režiser Amir Muratovič segel prek slovenskih meja in v filmu Leteti! prikazal, kako meje tega športa podirajo inženirji letalnic in skakalci sami.

Letalnice očeta in sina Gorišek

Režiser se je osredotočil na letalnice v Planici, Kulmu in Vikersundu. Pri vseh treh sta sodelovala Janez in Sebastjan Gorišek, oče in sin. Skupaj s sodelavci sta premikala meje poletov, vplivala na pravila FIS in tekmovalcem dvigovala adrenalin. Vsaka ima svoj čar. Planica je najlepša in omogoča najlepšo tekmo, Kulm je največja naravna letalnica na svetu, letalnica v Vikersundu pa je bila prenovljena v želji po rekordu, ki ga tudi drži (251 m, Anders Fannemel). Na njej je Peter Prevc kot prvi preletel 250 m. Takšno daljavo, obljubljata Janez in Sebastjan Gorišek, je mogoče preleteti tudi v Planici.

Film Leteti! prikazuje zgodovino smučarskih skokov, izkušnje skakalcev in inženirjev, komentarje ekipe, ki skrbi za dres, smuči in drugo, spremembe skozi čas … Med najzanimivejšimi govorci so poleg Goriškov ter že omenjenih Prevca in Fannemela prvi Slovenec, ki je preletel 200 m, Primož Peterka, letalec z največ poleti Robert Kranjec, najstarejši aktivni tekmovalec Noriaki Kasai, nekdanji rekorderji (Jože Šlibar, Johan Remen Evensen …) ter nekateri nekdanji in sedanji skakalci.

Dokumentarec bo premierno predvajan v sredo, 16. marca, ob 20.05 na prvem programu RTV Slovenija.

Preberite tudi:

Peter Prevc: »Dobro se z dobrim vrača« - intervju z bratoma Prevc
»Bolj me skrbi, ko se odpelje po cesti, kot takrat, ko se spusti po skakalnici« - zakonca Julijana in Božidar Prevc o vzgoji in skakalnih uspehih otrok
»Želim si skočiti na letalnici!« - pogovor s smučarsko skakalko Uršo Bogataj

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh