Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rudolf Maister - leto 2024 v znamenju generala

Za vas piše:
Barbara Kastelec
Objava: 05. 02. 2024 / 17:27
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.03.2024 / 23:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rudolf Maister - leto 2024 v znamenju generala
Župan Kamnika Matej Slapar, vodja Maistrovega muzeja Alenka Juvan in predsednik Društva general Maister Kamnik Joško Berlec. FOTO: Arhiv Občine Kamnik

Rudolf Maister - leto 2024 v znamenju generala

V rodni hiši - muzeju Rudolfa Maistra v Kamniku - so v ponedeljek, 5. februarja, predstavili 40 dogodkov, ki se bodo v letošnjem letu zvrstili v občini Kamnik. Maistrovo leto je Vlada Republike Slovenije razglasila ob 150. obletnici rojstva in 90. obletnici smrti generala in pesnika Rudolfa Maistra – Vojanova.

Veliki Slovenec se je rodil 29. marca 1874 na Šutni, umrl 26. julija 1934 na Uncu in bil slovesno pokopan v Mariboru. Osrednjo slovesnost bodo v občini Kamnik imeli 27. marca. »S svojimi prizadevanji nam je Maister zagotovil današnjo ozemeljsko celovitost. Je ključna osebnost naše države in domovine. Veličina Maistrovih dejanj se odraža v našem mestu na številnih mejnikih, saj smo mu prvi postavili spomenik leta 1970, na njegov rojstni dan praznujemo praznik Občine Kamnik, v obnovljeni Maistrovi rojstni hiši pa smo odprli prvi samostojni muzej na Slovenskem, posvečen življenju in delu slovenskega domoljuba, generala, kulturnika, pesnika in bibliofila Rudolfa Maistra s stalno razstavo,« je na predstavitvi povedal župan Matej Slapar.

Med dogodki v počastitev Rudolfa Maistra bo izšla tudi posebna tematska revija SLO, časi, kraji, ljudje, ki jo založba Družina pripravlja v sodelovanju z Alenko Juvan, vodjo Maistrovega muzeja in z Markom Štepcem, iz Muzeja Novejše in sodobne zgodovine. 

Juvanova je ob predstavitvi povedala, da Maister ni bil le general, ampak tudi pesnik, razumnik in svetovljan. Nameraval je izdati knjigo spominov - Naš Maribor, a je leta 1934, ko naj bi knjiga izšla, umrl. Gradivo se je ohranilo v Pokrajinskem arhivu v Mariboru. Sodil je v sam vrh tedanje slovenske elite, utemeljuje Juvanova. Družil se je z Otonom Župančičem, Kettejem, Izidorjem Cankarjem, županom Ivanom Hribarjem ... Govoril je z gromkim glasom, imel odličen slog, bil dober retorik, poznal je jezik in metafore. Zato je 1. novembra 1918 brez vsakega strela lahko izvedel prevrat – to je bilo bistvenega pomena.« 

Predsednik Društva general Maister Kamnik Joško Berlec je izpostavil še druge večje dogodke v Kamniku in okolici v Maistrovem letu: slavnostno akademijo 16. aprila 2024, ko se bodo spomnili njegovega imenovanja za častnega meščana, koncert Maistrovih uglasbenih pesmi 14. junija v Samostanu Mekinje in državno slovesnost v Kamniku, 22. novembra 2024, s katero bodo sklenili leto. Maistru se bodo poklonila številna društva in organizacije, posebej lepo pa so na obisk v muzej vabljene slovenske šole. Tudi drugod po Sloveniji se bodo zvrstila različna praznovanje in obeležitve Maistrovega leta.

Nalaganje
Nazaj na vrh