Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Logarjeva Platforma Sodelovanja ne gre na evropske volitve

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 16. 01. 2024 / 07:09
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.01.2024 / 07:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Logarjeva Platforma Sodelovanja ne gre na evropske volitve
Dr. Anžeta Logarja in njegove Platforme Sodelovanja ne bo na junijskih volitvah v Evropski parlament. FOTO: Tatjana Logar

Logarjeva Platforma Sodelovanja ne gre na evropske volitve

Nobena od slovenskih strank, ki kani nastopiti na letošnjih volitvah v Evropski parlament, še ni razkrila popolne kandidacijske liste, je pa eno od združenj včeraj najavilo, da njegovih imen na volilnih lističih ne bo.

Platforma Sodelovanja, ki jo je ustanovil predsedniški kandidat in še vedno poslanec opozicijske SDS dr. Anže Logar, se je namreč na včerajšnji seji Upravnega odbora soglasno odločila, da na evropskih volitvah, ki bodo v začetku letošnjega junija, ne bo nastopila.

Spodbujanje razprave o temah EU

»Bo pa Platforma Sodelovanja s svojimi aktivnostmi v tem času spodbujala razpravo o temah Evropske unije tudi s ciljem spodbujanja udeležbe na volitvah,« so po seji Upravnega odbora na družbenem omrežju zapisali v Logarjevi platformi.

Najizkušenejša je dr. Romana Jordan

Pri tem bo lahko imela glavno besedo dr. Romana Jordan, ki je bila evropska poslanka SDS, članica skupine Evropske ljudske stranke, dva zaporedna mandata, med letoma 2004 in 2014, vmes je prejela tudi priznanje za evropsko poslanko leta 2007 v kategoriji energetike.

Logar takoj najavil, da ga na volitvah ne bo

Dr. Anže Logar je sicer že po porazu v drugem krogu predsedniških volitev jeseni 2022 v pogovoru za N1 zatrdil, da na evropskih volitvah ne bo kandidiral, kar je potrdil še nekajkrat pozneje, je pa v zraku viselo, ali bo na volitvah sodelovala vsaj Platforma Sodelovanja.

Košarica Mateju Toninu

To se torej ne bo zgodilo, očitno niti člani vodstva ne bodo uvrščeni na druge kandidatne liste za volitve v Evropski parlament. Že pred časom je dal Logar košarico tudi mag. Mateju Toninu, ki mu je ponudil oblikovanje skupne liste z opozicijsko NSi.


Kako bo s stranko upokojencev?

Kako bo z udeležbo na evropskih volitvah, pa bo verjetno na sobotnem ustanovnem kongresu pojasnila tudi novonastala upokojenska stranka pod taktirko nekdanjega poslanca SDS in tržiškega župana Pavla Ruparja.

Rupar ne bo kandidiral

Kot je nedavno že prikimal, bo nova stranka z močno kandidatno listo potipala teren ravno na volitvah v Evropski parlament, da pa sam ne bo kandidiral, saj da ga veliko bolj kot v Strasbourgu in Bruslju potrebujejo doma.

NSi z Novakovo in Toninom, SLS z Gregorčičem

Sicer pa je že znano, da bosta na kandidatni listi NSi tako prejšnja kot zdajšnji predsednik stranke Ljudmila Novak in Matej Tonin, medtem ko bo pomlajena zunajparlamentarna SLS stavila na močnega nosilca liste dr. Petra Gregorčiča.

SDS predvidoma februarja

SDS (ki bo v nasprotju s prejšnjimi evropskimi volitvami, ko je oblikovala skupno listo s SLS, nastopila samostojno) bo sestavo kandidatne liste predvidoma dorekla in obelodanila februarja, potekel pa je že rok za podajo soglasij h kandidaturi.

Pa vladne stranke?

Pa vladne stranke? V Gibanju Svoboda bodo še naprej stavili na dosedanja evropska poslanca Ireno Jovevo in dr. Klemna Grošlja, medtem ko so v SD očitno z izbiro govorca v Dražgošah (Matjaž Nemec) namignili, kdo bo nosilec njene liste na evropskih volitvah.

Nalaganje
Nazaj na vrh