Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vsaka družina pozna svoje velikonočno tridnevje

Za vas piše:
Luka Mavrič
Objava: 20. 03. 2024 / 00:49
Oznake: Mnenja
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.03.2024 / 06:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vsaka družina pozna svoje velikonočno tridnevje
Avtor kolumne je Luka Mavrič. FOTO: Tatjana Splichal

Vsaka družina pozna svoje velikonočno tridnevje

»Bog ne daj, to se ti nikakor ne sme zgoditi!« Tako je Peter nasprotoval Jezusu, ko je ta odkrito začel govoriti o tem, da ga čaka trpljenje, križanje, smrt in vstajenje. Končno je vendar nastopil čas, ko se je Jezus namenil v glavno mesto Jeruzalem, saj so upali, da bo tam vzpostavil težko pričakovano kraljestvo.

Velikonočno tridnevje je bilo za njegove učence hujše od najslabšega možnega scenarija. Niti v najhujši nočni mori si niso mogli predstavljati, da bi se lahko zgodilo kaj takega. Niso mogli dojeti, kako je mogoče, da se je vsa njihova zgodba z Jezusom končala tako klavrno, brez vsakega smisla. Takrat ga še niso mogli razumeti.

Letošnji teden družine nas vabi k razmisleku o skrivnosti velikonočnega tridnevja v našem družinskem življenju. Prav vsak zakonski par ima na začetku krasne načrte in predstave o toplem in ljubečem domu zase in za otroke.

Potem pa se zgodijo stvari, ki niso del njunega scenarija in se nikakor ne bi smele zgoditi. Lepega dne se zbudita v veliki četrtek, ki prinese strah, da se dogaja nekaj, nad čimer nimata moči. Sta popolnoma izgubljena in samo slutita, da bo to korenito spremenilo vse njune načrte o lepem in mirnem življenju. Upata, da se bo izkazalo, da so bile to le slabe sanje.

V večji ali manjši meri gre vsaka družina skozi skrivnost velikonočnega tridnevja, in to ne le enkrat.

Kasneje se izkaže, da je še celo težje od prvotnega vtisa. Nastopi obdobje velikega petka, ki prinese smrtno grozo, saj ugašajo še zadnji plamenčki upanja, da se bo pokazala rešitev. Družina začne izgubljati trdna tla pod nogami in se ne more opreti na nič od tega, kar je prej veljalo za trdno.

Zatem sledi čas velike sobote. To je vzdušje, ko se zdi, da imajo krivica, zlo, nemoč, bolečina, izguba, nesreča … zadnjo besedo in da jo bo ta za vedno zaznamovala. Zdi se, da je še Bog gluh za vsako prošnjo in se ne odziva na molitve.

V večji ali manjši meri gre vsaka družina skozi skrivnost velikonočnega tridnevja, in to ne le enkrat. Verne družine pa v teh težkih časih vendarle nismo brez tolažbe. »Če z njim trpimo, bomo z njim tudi poveličani,« pravi apostol Pavel. V temni noči ničesar ne razumemo in ne vidimo rešitve. Ko pa v luči velikonočnega jutra še enkrat pogledamo na pretekle dogodke, se nam kot emavškima učencema odprejo oči in v celotni zgodbi se nam razkrije smisel, za katerega smo bili prej slepi.

Kolumna je objavljena v novi številki priloge Naša družina (12/2024).

Preberite tudi: Teden družine 2024 – od skrivnosti trpljenja do radosti vstajenja

Nalaganje
Nazaj na vrh