Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Macron ostaja francoski predsednik

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 24. 04. 2022 / 21:34
Oznake: Politika, Predsednik
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 24.04.2022 / 21:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Macron ostaja francoski predsednik
Emmanuel Macron je ponovno, kot že pred petimi leti, ugnal Marine Le Pen. FOTO: TW Emmanuel Macron

Macron ostaja francoski predsednik

Ne le Slovenke in Slovenci, na volišča so danes šli tudi Francozi, ki so v drugem krogu predsedniških volitev odločali o tem, kdo bo v prihodnjem mandatu vodil državo.

Sodeč po vzporednih volitvah francoski predsednik ostaja Emmanuel Macron, ki se mu v drugem krogu obeta od 57,6 in 58,2 % glasov. Izzivalka Marine Le Pen je prepričala med 41,8 in 42.4 % volivk in volivcev. Tako si je Macron kot prvi predsednik Francije po letu 2002 zagotovil drugi zaporedni mandat.

Tesneje kot pred petimi leti

Rezultat je sicer tesnejši kot pred petimi leti, ko sta se v drugem krogu pomerila ista tekmeca, tedaj sta Macrona podprli dve tretjini volivk in volivcev. V letošnjem prvem krogu pred dvema tednoma je sicer dozdajšnji prvi mož Francije prejel 27,5 % glasov, Le Penova pa 23,5 %. V drugem krogu je večina izpadlih kandidatov podprla Macrona.

Čestitke zmagovalcu

Na rezultate francoskih volitev so se s čestitkami zmagovalcu že odzvali predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola in predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je ob izrazu olajšanja čivknil, da »EU lahko še za prihodnjih pet let računa na Francijo«.

Nalaganje
Nazaj na vrh